Naslovna / Vijesti / Politika / Бојовић: Упућен допис Европској унији због прогона Цркве, дискриминације Срба и свих противника власти у Црној Гори

Бојовић: Упућен допис Европској унији због прогона Цркве, дискриминације Срба и свих противника власти у Црној Гори

Директор удружења Сарадња за будућност-Црна Гора-Србија-Република Српска, Владислав Бојовић упутио је допис Европској комисији, као кључном извршном органу Европске уније, која прати процес приступања држава Европској унији и оцјењује испуњеност критеријума за напредак и чланство. У допису је указано на драстично повећање обима дискриминације према припадницима српског народа у Црној Гори и православним вјерницима Српске православне црквеу  Црној Гори, међу којима је и велики број оних који се изјашњавају као Црногорци. Предочено је да прогон и дискриминација српског народа у Црној Гори и вјерницика Српске православне цркве, као и свих противника актуелне власти, пријети да ескалира у отворене облике насиља, угрози опстанак Цркве и тих заједница идрастично дестабилизује ситуацију у Црној Гори.

У дописима је приказан дискриминаторни уставни и законодавни оквир у Црној Гори, укупан друштвени амбијент у којем је онемогућено остваривање основних права и слобода српског народа у Црној Гори, бруталан прогон једине канонске, државотворне и историјске Српске православне цркве у Црној Гори, као и намјера државне власти у Црној Гори да одузима вјековну црквену имовину, а онда и да као државна власт оснива „цркву“. Наведени су конкретни и најдрастичнији примјери дискриминације и приказана је атмосфера појачане нетрпељивости, што за последицу има нарасле тензије до мјере да је Црна Гора, политиком актуелне власти, практично доведена на ивицу грађанских сукоба.

Од представника Европске комисије затражено је даразмотре предочене информације и чињенице, како би их узели у обзир приликом оцјене испуњености европских стандарда и критеријума у процесу приступања Црне Горе Европској унији, као и да предузму одређене кораке у складу са својим мандатом и својом надлежношћу.

Комплетан текст дописа можете прочитати у прилогу.

Dopis Evropskoj uniji EN

Допис Европској унији

O RTPV

Pročitajte i

Saopštenje za javnost povodom šovinističkih poruka u Pljevljima

Povodom šovinističkih poruka usmjerenih protiv naših sugrađana – pripradnika manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *