Naslovna / Vijesti / Društvo / Mugoša: Ovaj virus mnoge ekonomije doveo do kolapsa, infekcija se širi kao požar

Mugoša: Ovaj virus mnoge ekonomije doveo do kolapsa, infekcija se širi kao požar

Direktor Instituta za javno zdravlje, doktor Boban Mugoša, danas je na konferenciji za medije upozorio da se ovaj virus širi kao požar. Podsjetio je da je koronavirus doveo mnoge ekonomije gotovo do kolapsa, te još jednom pozvao sve, da bez izuzetka poštuju propisane mjere, jer, kako je istakao, samo tako ćemo imati rezultat kakav želimo.

On je kazao da je 24.972 ukupno testiranih na koronavirus do sada.

“Ulažemo ogromne napore da otkrijemo sve slučajeve. Upostavili smo saradnju sa jednom od najvećih laboratorija. Stigli su rezultati 2000 testova koje smo nedavno poslali u Njemačku”, kazao je Mugoša.

Ovaj virus doveo mnoge ekonomije gotovo do kolapsa.

“Uspješni smo bili u prvom talasu. Nije problem testiranje, samoizolacija, uspostavljanje zdravstvenog sistema, rad službi. Problem je ako mislimo da nas ovo neće zahvatiti i neće zaobići. Broj zaraženih raste. Svima kojima kažemo da sjede kući, da se poštuje samoizolacija, da svi oni koji izlaze iz kuće zbog obaveza ili šetnje, da primjenjuju preporuke i naredbe. To je jedini način da se izborimo sa ovom infekcijom. Moramo voditi računa o fizičkoj i socijalnoj distanci. Smanjite broj kontakata. Moramo svesti druženje na porodicu. Moramo imati čiste ruke. Nositi maske tamo gdje je propisano i gdje nije”, upozorio je Mugoša.

Situacija može biti mnogo komplikovanija

On je kazao da moramo snositi odgovornost.

“Ljeto je, svi su opušteni. Puštajući djecu da se beskonačno druže, sebe, svoju porodicu i druge izlažete infekciji. Imamo mjere koje su jednostavne za primijeniti i mogu da nas sačuvaju. Nemojmo da prenabregavamo ove mjere. Ako se ne budemo ponašali u skladu sa njima, imaćemo mnogo komplikovaniju situaciju”, istakao je on.

Direktor IJZ je kazao kako vidi da se ne ulažu adekvatni napori u promjeni ponašanja.

“Svi kojima uzmemo uzorak dužni su kod kuće da čekaju rezultate”, jasan je Mugoša.

85 pacijenata u bolnicama

Pomoćnik direktora Kliničkog centra Nemanja Radojević, kazao je da se u crnogorskim  bolnicama nalazi 85 pacijenata pozitivnih na koronu.

“Trideset u KC, 15 na Infektivnoj klinici, 14 na polu-intenzivnoj i jedan na Intentzivnoj njezi i nije na respiratoru. U Baru je hospitalizovano 11 pacijenata, Beranama 31 i tri su životno ugrožena, u Nikšiću je hospitalizovano 13 pacijenata. Infektivno odjeljenje bolnice u Pljevljima je zatvoreno”, rekao je on.

Sedamnaest odsto je popunjenost kapaciteta predviđenih za kovid pacijente.

29 zdravstvenih radnika pozitivno na koronu

Doktor Radojević je kazao da je 29 zdravstvenih radnika pozitivno je na koronu.

” Devet ljekara, 18 medicinskih tehničara i dva nemedicinska radnika. U samoizolaciji su 144 zdravstvena radnika”, istakao je doktor Radojević.

Broj oboljelih raste, građani nas ne slušaju

Mugoša je upozorio da se trude da maksimalno odrade posao na transparentan  način, bez skrivanja podataka.

“Želimo da imamo partnere u narodu i medijima. Sve molim da shvatimo svi da moramo u ovom poslu biti zajedno. Kod nas raste broj brzo, a zato što se ne slušaju i ne poštuju preporuke. Mnogo toga zavisi od nas. Najlakše bi bilo da zaključamo zemlju, ALi, u ovim uslovima to nije potrebno, a nije ni moguće”, zaključio je Mugoša.

Izvor: CdM

O RTPV

Pročitajte i

Predstavljen Nacrt strateškog plana razvoja opštine Pljevlja

Danas je predstavljen Nacrt strateškog plana razvoja opštine Pljevlja  od 2021 do 2021 godine. Menedžerka …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *