Naslovna / Vijesti / Društvo / Koje zemlje se najbolje bore sa koronom, gdje je Crna Gora

Koje zemlje se najbolje bore sa koronom, gdje je Crna Gora

Situacija sa koronavirusom u čitavom svijetu je kompleksna, ali nije svuda i komplikovana. Neke zemlje zauzdavaju virus bolje od drugih i one se nalaze u zelenoj zoni, dok neke druge po svemu sudeći polako gube bitku sa virusom. Crna Gora, sa aktivnih 1.582 slučajeva, je među zemljama koje hitno moraju da reaguju i pokušaju da zaustave sumanuto širenje epidemije.

Zemlje u svijetu na sajtu Endcoronavirus.org označene su zelenom, narandžastom ili crvenom bojom u odnosu na to kako se bore sa koronavirusom i kakva je situacija u njima trenutno.

U zelenoj zoni od zemalja u našoj okolini nalazi se Slovenija, dok je ostatak regiona svrstan u crvenu zonu, odnosno grupu zemalja koje bi trebalo da hitno preduzmu mjere u cilju suzbijanja širenja koronavirusa.

Zelene zone su one koje takođe treba zaštititi i održati relativno stabilnu situaciju.

Na grafikonu koji prati situaciju u Crnoj Gori se vidi stabilizacija situacije u kojoj je Crna Gora sebe proglasila prvom “corona free” državom u Evropi, ali i porast broja slučajeva koji je uslijedio.

Broj aktivno oboljelih u Crnoj Gori trenutno je 1.582, dok je broj aktivnih u odnosu na 100 hiljada stanovnika 251.

U čitavom svijetu bilježe se skokovi, iako nema potpune saglasnosti da li riječ o drugom piku prvog talasa ili je već nastupio drugi talas koji se očekivao na jesen.

Porast broja slučajeva vidi se i u Srbiji, Albaniji, ali i Hrvatskoj koja je takođe bilježila stabilniji period u kojem čak po nekoliko dana za redom zvanično nije bilo novooboljelih. Skok bilježe i Sjeverna Makedonija i Bugarska.

Izvor: CdM

O RTPV

Pročitajte i

U četvrtak isključenja struje na seoskom području

Zbog planiranih radova na mreži, u četvrtak 3. decembra, bez napajanja električnom energijom u Pljevljima …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *