Naslovna / Vijesti / Ekonomija / Rast CG ekonomije u prvom kvartalu 2,7%

Rast CG ekonomije u prvom kvartalu 2,7%

Crnogorska ekonomija je u prvom kvartalu ove godine porasla 2,7 odsto, pokazuju podaci Evropske komisije (EK).

Prema novom izvještaju EK, u koji je agencija Mina-business imala uvid i koji se odnosi samo za zemlje kandidate i potencijalne kandidate, Srbija je u prvom kvartalu ostvarila rast BDP-a od pet odsto, Turska od 4,5 odsto, Bosna i Hercegovina dva odsto, Kosovo 1,3 odsto, Sjeverna Makedonija 0,2 odsto, dok je privreda Albanije oslabila 2,5 odsto.

U dijelu izvještaja koji se odnosi na Crnu Goru, navodi se da je rast u prvom kvartalu blago usporio na 2,7 odsto sa 3,1 odsto, koliko je iznosio u prethodnom tromjesečnom periodu.

“Ekonomski rast uglavnom je podržan potrošnjom domaćinstava u kombinaciji s oporavkom investicija”, navodi se u izvještaju.

Rast privatne potrošnje ubrzao se na 3,8 odsto u prvom tromjesečju, što je odraz snažnog realnog povećanja maloprodaje od 6,7 odsto, zbog pojačanih zaliha uoči domaćeg zastoja u martu i umjerenih povećanja plata.

Potrošnja države ostala je praktično nepromijenjena.

“Investicije su naglo porasle, iako se njihova uloga u podsticanju ekonomske aktivnosti smanjivala posljednjih godina”, rekli su iz EK.

Na strani ponude zabilježen je snažan rast industrijske proizvodnje, a pozitivni rezultati su ostvareni u građevinarstvu i poljoprivredi.

Kada je u pitanju tržište rada, u EK navode da su se u prvom kvartalu performanse pogoršale u odnosu na prošlu godinu.

Prema preliminarnim podacima Monstata, broj nezaposlenih je porastao 11,3 odsto, a stopa nezaposlenosti na 16,3 odsto, zbog negativnih uticaja izazvanih pandemijom koronavirusa.

Iz EK su kazali da su učinci pandemije na trgovinu bili primjetni u prvih pet mjeseci ove godine i da su uticali na pad izvoza i uvoza.

Takođe, kako su naveli, ograničenja putovanja su desetkovala turistički sektor Crne Gore.

Izvor: RTCG

O RTPV

Pročitajte i

U avgustu za minimalnu potrošačku korpu trebalo 641,80 eura

Ukupna vrijednost minimalne potrošačke korpe za avgust ove godine iznosila je 641,8o eura, saopštila je …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *