Naslovna / Vijesti / Društvo / Nabavljeno 40 odsto više vakcina protiv gripa

Nabavljeno 40 odsto više vakcina protiv gripa

Na pitanje da li oboljeli i/ili oni koji su preležali kovid- 19 mogu da se vakcinišu protiv sezonskog gripa, epidemiolozi odgovaraju „Naravno da da!“ Naglašavaju da to posebno važi za one koji se nalaze u rizičnim kategorijama od razvoja komplikacija i najtežih ishoda.

Epidemiolozi Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG) u ovom trenutku ne mogu da predvide kada se može očekivati vrhunac epidemije, niti jenjavanje, saopšteno je iz te institucije Pobjedi.

Oni su kazali da se na teritorijama pojedinih opština vidi jasan pad novooboljelih po danima, dok se istovremeno u drugim registruje povećanje broja novooboljelih.

– Kumulativno gledano, u ovom trenutku ukupan broj oboljelih pokazuje dalji rast, ali dinamika širenja oboljenja pokazuje blago usporavanje, koje vrlo lako i brzo može da se promijeni ako se mjere popuste ili ako oslabi njihovo sprovođenje i pridržavanje preporuka i mjera na terenu, objasnili su iz IJZCG.

Lako se širi

Novi korona virus se veoma lako širi, a s obzirom na broj identifikovanih kontakata, u Institutu očekuju još novootkrivenih slučajeva.

Na pitanje kolika je stopa hospitalizacije, stručnjaci odgovaraju da se u Crnoj Gori bilježe nešto niže vrijednosti nego u okruženju, što je vrlo vjerovatno posljedica obolijevanja u mlađim dobnim skupinama.

– Ta vrijednost trenutno kod nas iznosi 8,7 odsto laboratorijski potvrđenih slučajeva. Udio hospitalizovanih slučajeva se značajno razlikuje od države do države, što je posljedica različitih protokola za hospitalizaciju. U nekima se kreće i do 20 odsto oboljelih – objašjavaju iz Instituta.

Oni ističu da će se taj broj povećavati kako broj oboljelih bude rastao, a da se očekuje da odnos hospitalizovanih i oboljelih bude više manje konstantan.

Pripreme za grip

S obzirom na to da se vrijeme epidemije sezonskog gripa približava, počele su i procedure oko nabavke vakcine za grip. Potpisan je ugovor za 31.000 doza, što je više od 40 odsto u odnosu na godinu ranije. Sve ove aktivnosti su u nadležnosti zdravstvene ustanove Apoteke Crne Gore „Montefarm“, saopšteno je iz IJZCG.

Na pitanje da li oboljeli i/ili oni koji su preležali kovid-19 mogu da se vakcinišu protiv sezonskog gripa, epidemiolozi odgovaraju „Naravno da da!“

Naglašavaju da to posebno važi za one koji se nalaze u rizičnim kategorijama od razvoja komplikacija i najtežih ishoda – ako su stariji od 65 godina, imaju neko hronično oboljenje ili su zbog posla koji obavljaju u većem riziku od inficiranja.

Posebno rizične grupe za razvoj komplikacija gripa i infekcije novim korona virusom su skoro idetnične tako da bi zajednička infekcija sa ova dva virusa u rizičnim kategorijama nosila višestruko veću opasnost od komplikacija i tragičnih ishoda.

– Samim tim imperativ je zaštititi ove grupe, kao i sva druga lica u riziku, koliko god je to moguće opštim mjerama prevencije i vakcinom protiv gripa – upozoravaju iz Instituta.

Oni su saopštili da prvi podaci iz najvećeg broja studija sprovedenih u svijetu ukazuju da je imunitet protiv novog korona virusa kratkotrajan tamo gdje postoji, te da je vrlo vjerovatno da će i oni koji su infekciju preležali i razvili antitijela u nekom narednom periodu postati ponovo osljetljivi. Slična situacija je karakteristična i za druge respiratorne patogene uključujući i grip.

– S obzirom na to da imaju iste načine širenja, iste rezervoare i ista tzv. ulazna vrata infekcije i novi korona virus i virus gripa mogu istovremeno da izazovu infekciju, te da u sadejstvu izazovu još veća oštećena na plućnom tkivu nego što bi ovi virusi pojedinačno bili u stanju to da urade – naglasili su epidemiolozi.

Oni su kazali da su na svu sreću i opšte mjere prevencije iste pa se „čuvanjem od jednog u suštini čuvamo i od drugih respiratornih patogena“.

Maska, ruke, distanca

Za razliku od prvog naleta korona virusa, kada su mjere bile strože, stručnjaci sada insistiraju na strogom poštovanju tri osnovna pravila: nošenje maske, održavanje distance i pranje ruku. Rast broja inficiranih je dovoljan parametar da se kaže da se preporuke ne poštuju.

Ljekari razlog vide u ljetu, koje samo po sebi nosi ležerniji pristup životu i navikama, te je samim tim i bilo za očekivati da će se znatno teže prihvatiti bilo kakvi stroži režimi ponašanja.

– Istovremeno ljudska psihologiija je takva da se vremenom percepcija rizika i opasnosti od određenih stvari koji nas neprekidno okružuju mijenja, odnosno da slabi jer čovjek prosto postane naviknut na nju i pridaje joj znatno manje važnosti.

Ako se na to doda i epidemiološki paradoks – koji kaže da se opasnost od zarazne bolesti ne shvata realnom sve dok se ne osjeti na sopstvenoj koži, jasno je zašto je došlo do opuštanja i nepridržavanja pravila kod određenog broja građana – objašnjavaju crnogorski epidemiolozi.

Oni se nadaju da cijena društvene ležernosti neće biti previsoka, kazali su Pobjedi.

Nije kasno

Crna Gora je prva država koja je proglašena destinacijom bez korone. U drugom naletu je dospjela u sami vrh zemalja u regionu po broju zaraženih.

Da li smo zakasnili da popravimo rezultate koji nas izbacaju u vrh oboljelih u regionu? Stručnjaci odgovaraju da nikad nije kasno za suzbijanje epidemije.

Ipak, ističu da kako vrijeme prolazi i broj slučajeva raste, sve će biti teže, a protivepidemijske mjere sve strože.

– Posmatrano na iskustvima drugih država, suzbijanje epidemije i održavanje broja novooboljelih na niskom nivou je moguće i sa relativno jednostavnim mjerama, ali samo pod uslovima da se svi njih pridržavamo. Mislimo da je to cijena koju možemo i moramo priuštiti – ponovili su oni.

PCR i serološki testovi

U mnogim zemljama se može uraditi test u privatnim laboratorijama. Institut nema podatak da se u Crnoj Gori trenutno može uraditi PCR dijagnostika na novi korona virus u privatnim laboratorijama.

– Serološka testiranja (koja tragaju za antitijelima nakom preležane infekcije) se rutinski rade u mnogim laboratorijama. Bitno je napomenuti da je dijagnostički značaj seroloških testova izuzetno ograničen jer je potrebno da prođe određeno vrijeme da bi se antitijela razvila i da bi ih test otkrio – kazali su iz Instituta.

Oni su istakli da je zlatni standard za dokazivanje zaraznosti PCR dijagnostika, kojom se traga za genetskim materijalom virusa u respiratornim sistemu pacijenta.

Preminula dva pacijenta, 48 novih slučajeva

Laboratorije Instituta za javno zdravlje juče do 17 sati završile su PCR analizu 321 uzorka na novi korona virus, među kojima je 48 rezultata bilo pozitivno.

Kako je saopšteno iz te zdravstvene ustanove, novooboljeli su iz Podgorice 16, Budve 10, Bijelog Polja šest, Berana i Bara po četiri, Cetinja tri, Rožaja dva, Herceg Novog, Danilovgrada i Kotora po jedan zaraženi.

– Prijavljena su još dva smrtna slučaja kod dva kovid-19 pozitivna pacijenta koji su liječeni u KCCG i Opštoj bolnici u Beranama. Ukupan broj potvrđenih smrti od početka juna od kovida-19 je 21 – navodi se u saopštenju IJZ-a.

Ukupan broj sprovedenih PCR testova u Crnoj Gori je 28.912, a ukupan broj aktivnih slučajeva kovida-19 u Crnoj Gori je 1.664. K. J.

KCCG: Na liječenju 29 kovid pacijenata, tri su na respiratoru

U Kliničkom centru Crne Gore trenutno se liječi 29 pacijenata kod kojih je potvrđeno prisustvo virusa kovid-19, saopšteno je iz te zdravstvene ustanove.

U Klinici za infektivne bolesti nalazi se 19 pacijenata, Internoj klinici devet, četiri u poluintenzivnoj i pet u intenzivnoj jedinici, i jedan pacijent u Klinici za ortopediju i traumatologiju.

– Od pet pacijena u jedinici intenzivnog liječenja Interne klinike tri su na mehaničkoj a dva na neinvazivnoj ventilaciji – saopštili su iz KCCG-a.

Izvor: pobjeda.me

O RTPV

Pročitajte i

Za tri godine primljeno 515 vojnika po ugovoru

Ministarstvo odbrane je nakon spovedenih intervjua i provjera protekle sedmice u Vojsku Crne Gore primilo …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *