Naslovna / Vijesti / Politika / Dodatnih 116 posmatrača za izbore u Crnoj Gori

Dodatnih 116 posmatrača za izbore u Crnoj Gori

Misija za procjenu potreba ODIHR-a (NAM) tražiće pored osnovnog OEBS tima analitičara koji će posmatrati izbore u Crnoj Gori, još dodatnih 16 posmatrača iz zemalja članica koji će pratiti proces u zemlji kao i 100 kratkoročnih posmatrača radi praćenja postupanja na dan izbora 30. avgusta, piše Pobjeda.

To je navedeno u izvještaju NAM, koji su sačinili izvjestioci Vladimir Misev, stariji savjetnik za nove tehnologije glasanja, i Oleksij Ličkovah, savjetnik za izbor ODIHR-a, a koji su u Crnoj Gori boravili od 6. do 10. jula ove godine.

Prije nego što ODIHR formira posmatračku misiju (Election observation mission – EOM), raspoređuje se misija za procjenu potreba (Needs assessment mission – NAM) nekoliko mjeseci prije održavanja izbora. U toku nekoliko dana, članovi odjeljenja za izbore ODIHR-a sprovode NAM kako bi se utvrdila potreba za posmatranjem izbora.

Pozadina

U izvještaju se navodi da se izbori u Crnoj Gori odvijaju u pozadini sveukupnog nepovjerenja javnosti u državne institucije, rastuće podjele u društvu oko pitanja nacionalnog identiteta i izbijanja pandemije kovid-19.

Izborni pravni okvir, prema izvještaju misije, ostaje u osnovi nepromijenjen od posljednjih parlamentarnih izbora.

“U novembru 2018. parlament je osnovao Odbor za sveobuhvatne izborne reforme koji će se baviti izbornim preporukama ODIHR-a. Opozicione stranke samo su povremeno učestvovale u radu Odbora. U decembru 2019. parlament je izmijenio četiri zakona vezana za izbore, sa ciljem zaštite ličnih podataka u biračkim spiskovima i razjašnjenja definicija, uključujući političke subjekte, finansijsko poslovanje političkih subjekata i izborne kampanje. Nacrt zakona o izborima odbornika i poslanika nije usvojen. Brojni sagovornici misije, primijetili su da trenutni izborni pravni okvir treba dalje poboljšati”, navodi se u izvještaju.

Prikupljanje potpisa

Izvjestioci tvrde i da je određeni broj sagovornika iskazao bojazan da bi prikupljanje potpisa tokom pandemije moglo biti problematično.

“Svi glasači imaju pravo da budu kandidati. Liste mogu podnijeti političke stranke, njihove koalicije i grupe birača. Stranke s kojima su se sreli izvjestioci izjavile su da nemaju poteškoća u ispunjavanju ovih uslova. Nekoliko sagovornika ODIHR NAM-a, uključujući Državnu izbornu komisiju, napomenuli su da bi prikupljanje potpisa podrške i ispunjavanje drugih uslova za registraciju kandidata mogli biti izazov zbog pandemije kovid-19”, piše u dokumentu.

Izvjestioci dodaju i da su pojedini sagovornici, izrazili zabrinutost ograničenja u kampanji izazvanih mjerama koje su uvedene za rješavanje posljedica pandemije kovid-19.

“Oni su takođe tvrdili da vladajuća stranka koristi svoju institucionalnu prednost za kampanju pod okriljem NKT-a i drugih državnih institucija”, ističu izvjestioci, navodeći da je izražena zabrinutost zbog potencijalne zloupotrebe posebnog fonda državnog budžeta stvorenog da pomogne onima koji su najviše pogođeni pandemijom kovid-19.

Fokus

“Očekuje se da će se kampanja prevashodno fokusirati na borbu protiv pandemije i ekonomske situacije koju prouzrokuje, kao i na pitanja nacionalnog identiteta”, navodi se u izvještaju.

Prema njihovim riječima, ogromna većina sagovornika, izrazila je mišljenje da su potrebne opsežne aktivnosti posmatranja izbora.

Oni su, kako navode, naglasili da će procjene potencijalne misije za posmatranje izbora ODIHR biti posebno dragocjene zbog sve veće polarizacije i da će doprinijeti povjerenju u izborni proces.

Izvor: Pobjeda

O RTPV

Pročitajte i

Krivokapić: Sastav nove Vlade do petka, kandidati za ministre nisu niti će biti dio Davidovićeve partije

Mandatar  Zdravko Krivokapić, danas je nakon sjednice parlamenta na Cetinju najavio da će  sastav nove …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *