Naslovna / Vijesti / Ekonomija / Građani najviše novca troše na mlijeko, sir i jaja, a najmanje za ribu

Građani najviše novca troše na mlijeko, sir i jaja, a najmanje za ribu

Ukupna vrijednost minimalne potrošačke korpe za jun 2020. godine iznosila je 644,50 eura. Od toga izdaci za hranu i bezalkoholna pića su iznosili 279,40 eura, dok su izdaci za neprehrambene proizvode i usluge 365,10 eura, najnoviji su podaci Uprave za statistiku MONSTAT.

Crnogorske porodice najviše novca u junu su potrošile na kupovinu mlijeka, sira i jaja – 71,90 eura, mesa – 60,50 eura i povrća 45,20 eura. Iako ljekari savjetuju da ribe treba što više jesti, građani na osnovu podataka kolko novca troše za taj prehrambeni proizvod, ne dijele mišljenje struke. U junu je prosječna crnogorska porodica za kupovinu ribe trošila svega 3,80 eura.

Ukupna vrijednost minimalne potrošačke korpe u junu u odnosu na maj zabilježila je rast od 0,2 odsto.

“Izdaci za hranu i bezalkoholna pića u junu su u odnosu na prethodni mjesec, zabilježili rast od 0,3 odsto, dok su izdaci za neprehrambene proizvode i usluge, u odnosu na maj 2020. godine, zabilježili rast od 0,1 odsto”, naveli su iz MONSTAT-a.

Kako se izračunava vrijednost minimalne potrošačke korpe

Minimalna potrošačka korpa se odnosi na potrošnju domaćinstva koja uključuje hranu i neprehrambene proizvode i usluge, kojom se omogućava održavanje života i radne sposobnosti članova domaćinstva, a u skladu sa minimalnim preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i Priručnika za ishranu Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Američkih Država 2010. godine (USA Food Guide 2010) o minimalnoj vrijednosti kalorijskog unosa hrane u iznosu od 2 211 Kcal, dnevno, po osobi.

Vrijednost minimalne potrošačke korpe je zasnovana na podacima Ankete o potrošnji domaćinstava i preporukama Svjetske banke. Vrijednost minimalne potrošačke korpe za četvoročlano domaćinstvo čine minimalni mjesečni izdaci koji se odnose na hranu i bezalkoholna pića i neprehrambene proizvode i usluge.

Za izračunavanje minimalnih izdataka koji se odnose na hranu i bezalkoholna pića koriste se prosječne cijene u tekućem mjesecu i mjesečne količine u kilogramima za četvoročlano domaćinstvo. Za izračunavanje vrijednosti korpe neprehrambenih proizvoda i usluga koriste se indeksi potrošačkih cijena (CPI).

Izvor: CdM

O RTPV

Pročitajte i

Nezaposlenost tokom pandemije porasla 31,6%

U Crnoj Gori je, od marta do novembra, došlo do povećanja nezaposlenosti za 11,2 hiljade …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *