Naslovna / Vijesti / Društvo / Begić: Prijavite kontakte, ako imate simptome respiratorne infekcije ostanite kući

Begić: Prijavite kontakte, ako imate simptome respiratorne infekcije ostanite kući

Na današnjoj konfereneciji za medije Senad Begić je govoreći o neslaganju podataka iz IJZ i lokalnih uprava, kazao da se suočavaju sa velikom dinamikom kojom se stvari odvijaju a to se, kako je rekao, odnosi na otkrivanje slučajeva, a dio na premještanje pacijenata iz jedne zdravstvene ustanove u drugu, te da to može biti razlog neslaganja u brojkama.

Govoreći o oporavljenim slučajevima, Begić je rekao da je oporavak dugotrajan proces.

U prvom talasu se insistiralo na dva uzastopan negativna PCR testa, ali Begiće kaže da se za ozdravljenje, više nigdje u svijetu ne insistira na tome.

Stavovi zdravstsvenih agencija, kako ističe Begić, ukazuju na to da smo previše strogi kada su pitanju kriterijumi za oporavak i oni smatraju da je oporavljena osoba, ona koja tri dana nema povišenu temperaturu i kod koje je prošlo 10 dana od potvrđene infekcije.

-Jer postoje naučni dokazi da ti pozitivni PCR testovi u kasnim fazama, dosta vremena nakon obolijevanja izgleda da ne dokazuju kompletan virus nego da dokazuju određene djelove virusa, odnosno genetskog materijala virusa, koji je posljedica raspadanja virusa u ljudskom organizmu. Stav SZO je prilično jasan, oni te osobe koje su i 30 do 40 dana nakon infekcije PCR pozitivne ne smatraju opasnim po okolinu, te da je to što PCR detektuje, kod takvih osoba, dio virusnog materijala, a ne sam virus- , pojasnio je Begić.

IJZ kaže on dobija zahtjeve prvrednika koji su pogođeni mjerama.

-Što se IZJ tičee, da se mjere koje su propisane sprovode adekvatno, IJZ ne bi imao ništa protiv da kafići rade od 0 do 24 ali te mjere podrazumijevaju održavanje distance i nošenje maski od strane gostiju i osoblja. Ključna uloga su sami vlasnici koji moraju da poštuju mjere i preporuke IJZ i da uvažavaju očekivanja gostiju.

-Dok god se se pridržavaju mjera, radno vrijeme se može vratitu u normalu – rekao je Begić.

On je pozvao sve građane da prijave svoje kontakte, i ako imaju simptome respiratorne infekcije ostanu kući.

Izvor: portalanalitika.me

O RTPV

Pročitajte i

Najviše diskriminacije na radu

Građani smatraju da je najveći stepen diskriminacije u oblasti zapošljavanja, a najmanji u zdravstvu, pokazalo …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *