Naslovna / Vijesti / Društvo / Hrapović: Spremni smo i na mnogo gore scenarije

Hrapović: Spremni smo i na mnogo gore scenarije

Situacija u Crnoj Gori, kad je u pitanju novi virus korona, svakako je zabranjivajuća, ali ne i dramatična i alarmantna, jer je zdravstveni sistem spreman i za mnogo gore scenarije, ukoliko do toga dođe, rekao je ministar zdravlja Kenan Hrapović.

“Nadamo se da do toga neće doći, ali spremni smo i na takve izazove”, rekao je Hrapović u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore (TVCG).

Vlada Crne Gore i Ministarstvo zdravlje, kaže Hrapović, kreirali su stabilan zdravstveni sistem koji može da odgovori velikim izazovom, a jedan od njih je i borba protiv korona virusa.

Ministar kaže da zdravstveni sistem stabilno i bezbjedno funkcioniše, dok građani Crne Gore dobijaju stabilnu i kvalitetnu zdravstvenu zaštitu u vanrednoj situaciji kakva je zadesila našu zemlju.

Sve mjere se, kaže Hrapović, donose shodno informacijama i situaciji na terenu.

“Naš scenario je da se borimo mjerama koje daju rezultate i koje su pokazale rezultate u cijelom svijetu, to je distanca, maska i lična i higijena prostora”, rekao je Hrapović.

Noseći maske, kaže, čuvamo druge od sebe, a maske su podsjeća, obavezne i na otvorenom i na zatvorenom prostoru.

“Bila je priča da nemamo dovoljno respiratora, imamo ih dovoljno, nabavili smo i na svu sreću ne koristimo ih. Nama ni respiratori ne mogu pomoći, ni bilo koje druge mjere ako ne budemo samosvjesni i odgovorni”, pojasnio je Hrapović.

Kazne za nepoštovanje mjera im, pojašnjavaju, nijesu cilj, ali se pokazalo da tim mjerama mogu sankcionisati na pravi način: “I budite da ćemo tako nastaviti, ako se ne budu poštovale mjere. Dajte da se vratimo onoj ličnoj odgovornosti koju smo imali u prvoj fazi, da opet budemo svi kao jedan”.

Kad je riječ o otvaranju granica, kaže Hrapović, cilj Crne Gore je da otvori svoje granice, te da tu nema selekcije.

“Nama je svaki turista važan, bez obzira da li dolazi iz prve susjedne zemlje ili najudaljenije zemlje svijeta, jer je turizam važna privredna grana. Učinićemo sve u narednom periodu da stvorimo uslove da se turizam otvori”, rekao je Hrapović.

Ministar kaže da svi u zdravstvenom sektoru daju maksimalan doprinos u borbi protiv virusa korona, što je za ponos svih nas. Siutacija je u svim bolnicama, kaže Hrapović, slična.

“U beranskoj bolnici se danima liječi više Kovid pacijenata nego u KCCG. To je znak da su zdravstvene ustanove spremne da svaka u svojim segmentima pruži najbolju moguću zaštitu”, rekao je Hrapović.

Svi zdravstveni kapaciteti su, navodi on, spremni da odgovore izazovu.

“Mobilnost zdravstvenog sistema je posebno došla do izražaja. Jedan dio zdravstvenih radnika ide na sjever, tako pokazujemo da smo mobilni da pomognemo svakoj zdravstvenoj instituciji”, istakao je Hrapović.

Zabrinjava ipak ležerniji odnos mlađe populacije u Crnoj Gori, stoga apeluje na poštovanje mjera kako bi se dao dobar odgovor na epidemiju.

Izvor: fosmedia.me

O RTPV

Pročitajte i

Programska šema za ponedjeljak, 21. 9. 2020.

  PONEDJELJAK 21.9.2020.     7,00-7,40 Muzički program     7,40-7,50 Pljevljа u slici- repriza …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *