Naslovna / Vijesti / Hronika / Nuhodžić: Snažnija unutrašnja kontrola Policije – nema i neće biti nedodirljivih

Nuhodžić: Snažnija unutrašnja kontrola Policije – nema i neće biti nedodirljivih

Odjeljenje za unutrašnju kontrolu policije je, u periodu od 01. januara 2017. do 30. juna 2020.godine, kao organizaciona jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova i unutrašnji kontrolni mehanizam nad radom policije, izvršilo kontrole zakonitosti vršenja policijskih poslova i primjene policijskih ovlašćenja u ukupno 247 slučajeva. U 65 slučajeva je utvrđeno postojanje osnovane sumnje u propuste, nezakonitosti ili nepravilnosti u radu policijskih službenika, saopštio je ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić.

“Nadležnim tužilaštvima su na dalje postupanje dostavljeni izvještaji o izvršenim kontrolama zbog osnovane sumnje da je 36 policijskih službenika počinilo krivična djela za koja se goni po službenoj dužnosti, od čega protiv šest policijskih službenika zbog krivičnih djela zlostavljanje, u sticaju sa krivičnim djelima laka tjelesna povreda”, rekao je on.

Prema njegovim riječima Upravi policije je predloženo pokretanje disciplinskih postupaka protiv 44 policijska službenika, od čega protiv četiri službenika zbog teže povrede službene dužnosti izvršene prekomjernom ili nezakonitom upotrebom sile.

Dakle, tvrdi Nuhodžić, Odjeljenje za unutrašnju kontrolu policije je ostvarilo značajan napredak u odnosu na rezultate rada iz prethodnog perioda, naročito u oblasti otkrivanja i suzbijanja krivičnih djela policijskih službenika izvršenih na radu ili u vezi sa radom, a posebno koruptivnih krivičnih djela i krivičnih djela zlostavljanja.

“Ministarstvo unutrašnjih poslova iskazuje čvrstu opredijeljenost da je zakonitost postupanja policijskih službenika u primjeni policijskih ovlašćenja temeljni princip rada policije. Bilo kakvi pojedinačni nezakoniti ili neprofesionalni postupci policijskih službenika prilikom primjene ovlašćenja biće sankcionisani”, rekao je on.

On je nedavno saopštio: “Nikakvo skrivanje iza policijske uniforme nikoga ne može osloboditi eventualne odgovornosti i odgovarajuće sankcije. Zalažem se za beskompromisno poštovanje zakona, bez obzira ko su počinioci eventualnog prekoračenja ovlašćenja. Nema i neće biti nedodirljivih”.

Izvor: CdM

O RTPV

Pročitajte i

In memoriam: Slobodan Vučinić (1947—2020)

Juče je preminuo Slobodan Vučinić. Vučinić je rođen u Pavinom Polju kod Bijelog Polja. Dobar …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *