Naslovna / Vijesti / Ekonomija / Značajan pad potrošnje struje u junu

Značajan pad potrošnje struje u junu

Korisnici elektrodistributivnog sistema su u junu preuzeli ukupno 176.953.251 kWh električne energije, što je za oko 18 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine i na nivou potrošnje ostvarene tokom maja. U opštinama Regiona 4 (Budva, Bar i Ulcinj) zabilježen je pad preuzete energije od 39 odsto u odnosu na vrijednosti ostvarene tokom juna prošle godine. Najviše električne energije, oko 40 odsto, distribuirano je korisnicima na području Podgorice, Danilovgrada i Cetinja (Region 2), saopšteno je iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema CEDIS.

Očitano je ukupno 381.051 brojila, ili 93,5 odsto od ukupnog broja (neočitana mjerna mjesta nalaze se u objektima koji nijesu stalno nastanjeni). Procenat očitanosti na mjernim mjestima koja su opremljena novim, elektronskim brojilima je 99 odsto.

“Ekipe Sektora za održavanje su u junu 2.088 puta intervenisale na terenu. Vrijednost radova na održavanju elektroenergetskih objekata iznosila je oko 310.479 hiljada eura”, navode u CEDIS-u.

Tokom prethodnog mjeseca otpočeli su radovi na zamjeni postrojenja u trafostanici 35/10 kV “Žabljak” na Žabljaku, čija je vrijednost oko 50 hiljada eura. Takođe na srednjem i niskom naponu u toku su radovi na realizaciji 27 projekata ukupne vrijednosti oko 900 hiljada eura. Na distributivnu mrežu je tokom juna priključeno 457 novih korisnika.

“Prethodnog mjeseca na području Crne Gore je ugrađeno 1765 novih, elektronskih brojila. Ukupan broj mjernih mjesta u Crnoj Gori koja su opremljena elektronskim brojilima na daljinsko upravljanje je oko 327 hiljada, čime je pokriveno oko 80 odsto konzuma. Osnovna djelatnost CEDIS-a je distribucija električne energije, izgradnja i održavanje distributivnih objekata i mreže. CEDIS distribuira električnu energiju za oko 408 hiljada korisnika na području Crne Gore”, zaključuju u CEDIS-u.

O RTPV

Pročitajte i

Za dvije godine Crna Gora će imati 5G mrežu

Najvažnijii izazovi koji očekuju Agenciju za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP) u narednom četvorogodišnjem …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *