Naslovna / Vijesti / Društvo / Predstavnici Crnogorskog društva za borbu protiv raka posjetili DZ Pljevlja

Predstavnici Crnogorskog društva za borbu protiv raka posjetili DZ Pljevlja

Predstavnici Crnogorskog društva za borbu protiv raka (CDPR) posjetili su ZU DZ Pljevlja i uručili direktoru ustanove dr Ilhanu Tursumoviću edukativni materijal „Grožđe i vino – hrana i lijek”.

Brošura obuhvata osnovna obavještenja i naznake o vinovoj lozi i grožđu, sa objašnjenjem ljekovitog svojstva grožđa i njegovim hemijskim sastavom.

Zahvaljujući bogatstvu hemijskog sastava grožđe ima energetsku, dijetetičku, profilaktičku i ljekovitu vrijednost.

U ljudskoj ishrani grožđe je glavni prirodni izvor resveratrola (polifenola). Ono predstavlja izvanrednu hranu, a posebno za starije osobe i iscrpljene ljude.

U brošuri su data takođe i osnovna obavještenja o vinu sa njegovim ljekovitim svojstvima. Istovremeno je predstavljen i njegov hemijski sastav, kao i naznačeno koliko grožđe i vino imaju hranljivih vrijednosti. Litar vina sadrži 700 kalorija koliko ima i 900 ml mlijeka, 380 grama hljeba, 385 grama mesa ili 5 jaja.

Ljekari preporučuju da pacijenti poslije preležanih bolesti ili komlikovanih hirurških intervencija svaki dan uz obrok popiju čašu vina.
Tako svi koji konzumiraju vino umjereno, ali i redovno treba da znaju da je ono lijek, pa je u brošuri mjesto našla i stara poslovica Sv. Augustina:„Vino bez mjere, otrov je!”.

Zbog svega navedenog i štampana je ova brošura kako bi istovremeno poslužila pacijentima koji već imaju nekih problema, ali i da bi djelovala preventivno na sve u borbi protiv raznih bolesti među kojima naročito spadaju bolesti srca i krvnih sudova, kao i kancer.

O RTPV

Pročitajte i

Najviše diskriminacije na radu

Građani smatraju da je najveći stepen diskriminacije u oblasti zapošljavanja, a najmanji u zdravstvu, pokazalo …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *