Naslovna / Vijesti / Politika / Ekspertski tim MUP-a i civilnog sektora kontrolisaće tačnost biračkog spiska

Ekspertski tim MUP-a i civilnog sektora kontrolisaće tačnost biračkog spiska

Ministarstvo unutrašnjih poslova je snažno posvećeno unapređenju transparentnosti u sprovođenju kontrole biračkog spiska, saopštio je ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić na današnjem sastanku sa predstavnicima nevladinih organizacija koje se bave izbornim procesom.

“Rukovodeći se time, predložio sam uvođenje novog mehanizma koji bi značajno unaprijedio kontrolu biračkog spiska i usmjerio nas ka ključnom cilju – a to je jačanje povjerenja u institucije i integritet izbornog procesa. Povjerenje znači otvorenost, transparentnost i bolju saradnju”, rekao je Nuhodžić.

Upravo s tom namjerom, kako dodaje, formirao je Ekspertski tim koji će se baviti kontrolom tačnosti i ažurnosti biračkog spiska, kao i izvornih registara iz kojih se generiše birački spisak, a u čijem su sastavu, shodno ranije objavljenom Javnom pozivu, i predstavnici civilnog sektora – Centra za demokratsku tranziciju i Centra za monitoring i istraživanje.

Ministar je podsjetio da postoje brojni mehanizmi kontrole i uvida u birački spisak. Ministarstvo unutrašnjih poslova dužno je da opštinskoj izbornoj komisiji za birački spisak opštine, parlamentarnoj stranci, podnosiocu potvrđene izborne liste i nevladinoj organizaciji, kojoj je izdato ovlašćenje za praćenje izbora, na njihov zahtjev, u roku od 48 časova od dana prijema zahtjeva, omogući uvid u birački spisak, kao i u promjene koje su u njemu izvršene.

Takođe, dodao je da Ministarstvo unutrašnjih poslova raspolaže sa civilnim AFIS sistemom za deduplikaciju otisaka prstiju i uređajima za elektronsku identifikaciju birača.

„U društvu zasnovanom na vladavini prava, za koje vjerujem da se svi zalažemo, i vlast i opozicija i civilni sektor i mediji, povećanje povjerenja u izbore je naš zajednički zadatak. Ekspertski tim iskazuje otvorenost i spremnost za komunikaciju sa građanima, političkim partijama, ovlašćenim nevladinim organizacijama i akreditovanim predstavnicima međunarodnih posmatračkih misija, kako bi otklonili eventualne nedoumice u pogledu regularnosti biračkog spiska“, poručio je Nuhodžić.

U radu sastanka učestvovali su, u ime civilnog sektora, Dragan Koprivica (Centar za demokratsku tranziciju – CDT), Zlatko Vujović (Centar za monitoring i istraživanje – CEMI), Danilo Papović (Građanska alijansa – GA) i Milena Bešić (Centar za demokratiju i ljudska prava – CEDEM).

Izvor: CdM

O RTPV

Pročitajte i

Krivokapić: Sastav nove Vlade do petka, kandidati za ministre nisu niti će biti dio Davidovićeve partije

Mandatar  Zdravko Krivokapić, danas je nakon sjednice parlamenta na Cetinju najavio da će  sastav nove …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *