Naslovna / Vijesti / Društvo / Punoljetni građani da izvade ličnu kartu do izbora

Punoljetni građani da izvade ličnu kartu do izbora

Ministarstvo unutrašnjih poslova pozvalo je sve crnogorske državljane koji stiču punoljetstvo do dana održavanja izbora, 30. avgusta a koji nemaju identifikacioni dokument, da shodno Zakonu o ličnoj karti, kao i Zakonu o putnim ispravama, ukoliko već nijesu, podnesu zahtjev za izdavanje lične karte ili pasoša, u cilju ostvarivanja biračkog prava, saopšteno je iz MUP-a.

“Povodom predstojećih lokalnih i parlamentarnih izbora zakaznih za 30. avgust 2020. godine, podsjećamo da je Ustavom Crne Gore propisano da pravo da bira i da bude biran ima državljanin Crne Gore, koji je navršio 18 godina života i ima najmanje dvije godine prebivališta u Crnoj Gori.

Takođe, Zakonom o izboru odbornika i poslanika, članom 68b, propisano je da je prilikom dolaska na biračko mjesto birač dužan da preda ličnu kartu ili pasoš predsjedniku biračkog odbora, kao neophodan uslov za ostvarivanje biračkog prava”, navodi se u saopštenju.

Podsjetili su da zahtjev za izdavanje lične karte crnogorski državljanin može podnijeti u područnoj jedinici ili filijali za građanska stanja i lične isprave, Ministarstva unutrašnjih poslova, u opštini u kojoj ima prijavljeno prebivalište, svakog radnog dana, od ponedjeljka do petka, u periodu od osam do 14.00 sati, osim u Područnoj jedinici za građanska stanja i lične isprave Podgorica, gdje zahtjev za izdavanje lične karte ili pasoša, crnogorski državljanin može podnijeti svako radnog dana, u periodu od osam do 18 sati.

Izvor: CdM

O RTPV

Pročitajte i

Najviše diskriminacije na radu

Građani smatraju da je najveći stepen diskriminacije u oblasti zapošljavanja, a najmanji u zdravstvu, pokazalo …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *