Naslovna / Vijesti / Kultura / Knjiga “Znamenja slobode”

Knjiga “Znamenja slobode”

Spomenici narodnooslobodilačkog rata u Pljevaljskom kraju predstavljeni su u knjizi “Znamenja slobode” koju je uradilo Udruženje boraca NOR-a i antifašista Pljevlja i SUBNOR-a Crne Gore. Na prvim stranicama knjige ispisane su informacije o spomen obilježijima u Pljevljima, dok se na kraju nalaze bitni istorijski datumi. Knjiga je štampana u 400 primjeraka.

Pečat rada Udruženja boraca NOR-a i antifašista Pljevlja predstavlja knjiga “Znamenja slobode” urađena na sličan način kao knjniga Radovana Vujadinovića “Na vječnoj straži”. Na jednom mjestu nalaze se informacije o 73 spomen obilježija u našem kraju.

“Cilj nam je bio da sve skupimo na jedno mjesto i da svim zainteresovanim ljudima prikažemo sve ono sa čim Pljevlja raspolažu po pitanju ove teme.”, kaže predsjednik Udruženja boraca NOR-a i antifašista Pljevlja, Goran Čavić.

Knjiga je dobar edukativni materijal, ne oduzima previše vremena i urađena je na savremen način uz dosta fotografija i tekstova kratkog sadržaja.

“Nama je cilj da ovo pročitaju mladi, njima su ova izdanja jako prijemčiva i vole da ih pogledaju, jer nemaju vremena za neka obimnija čitanja, zbog toga smo se potrudili da izgleda ovako savremeno.”, objašnjava Čavić.

Na pitanje odakle ste crpili sve informacije, s obzirom da ima dosta informacija i godina, Čavić odgovara: “ Dosta tih informacija kao što sa rekao uzeto je iz knjige Radovana Vujadinovića, a mi smo se sami bavili nekim istorijskim podacima. Mi smo objasnili kad je spomenik podignut, u čast koga, zbog čega, gdje se nalazi.”

Čavić zaključuje da je knjiga još jedan način da kažemo hvala  ljudima koji su svoje živote dali za mir i slobodu.

Knjiga je štampana u 400 primjeraka, u saradnji sa SUBNOR Crne Gore. Određen broj primejeraka poklonjen je institucijama u našem gradu, a preostali broj biće poklonjen građanima kad se steknu uslovi u zavisnosti od situacija sa virusom COVID -19.

O Dragana Đurišić

Pročitajte i

Potparić: Trudim se da spreman dočekam povratak na scenu

Crnogorski harmonikaš Nemanja Potparić već neko vrijeme uspješno gradi karijeru, kako kao profesor, tako i …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *