Naslovna / Vijesti / Društvo / Privatni vrtići traže od NKT-a obustavu zabrane rada

Privatni vrtići traže od NKT-a obustavu zabrane rada

Udruženje privatnih predškolskih ustanova Crne Gore (UPPCG), u saradnji sa Unijom poslodavaca Crne Gore (UPCG), obratilo se Nacionalnom koordinacionom tijelu za zarazne bolesti (NKT) sa apelom da ovo tijelo razmotri mogućnost stavljanja van snage odluke od 07. jula 2020. godine, kojom je, između ostalih, zabranjen rad privatnim predškolkim ustanovama.

Novonastala situacija izazvana COVID19 krizom, kao i težnjom nadležnih institucija da svojim djelovanjem zaustave širenje epidemije, ozbiljno je ugrozila održivost poslovanja privatnih predškolskih ustanova u Crnoj Gori a samim tim i održivost radnih mjesta za više od 300 prosvetnih radnika koje zapošljavamo, naveli su u saopštenju predstavnici UPPCG.

-Obustava rada privatnih predškolskih ustanova izazvala je i niz negativnih efekata koji se odnose na naše najmlađe stanovnike i njihove porodice. Kao posljedicu obustave rada PPU, imamo pojavu alternativnih vidova brige o djeci koji nemaju potreban kvalitet i predstavljaju epidemiološki rizik, bilo da govorimo nelojalnoj konkurenciji ili drugim sadržajima namijenjenim animaciji djece koji ne mogu i ne smiju zamijeniti predškolsko obrazovanje i vaspitanje- smatraju u ovom udruženju.

-Svjesni smo da je izazov očuvanja zdravlja građana prioritet, pa pozivamo nadležne organe da, po uzoru na druge zemlje u regionu i šire, nađemo najbolje rješenje koje će omogućiti otvaranje privatnih predškolskih ustanova uz poštovanje svih preporuka i mjera Instituta za javno zdravlje, za šta PPU u Crnoj Gori imaju kapacitete- poručuju iz udruženja vrtića.

PPU predstavljaju prilagodljiv mali sistem a obuhvat broja djece je organizovan u malim grupama. Vrtići po Zakonu Crne Gore nisu obavezni pa su oni opciono rješenje svakog roditelja.

-Podsjećamo da smo odgovornost i spremnost da poštujemo propisane mjere pokazali prilikom otvaranja naših ustanova nakon prvog talasa korona virusa (1. juna 2020.) u šta su se uvjerile nadležne inspekcije – zaključili su.

Izvor: portalanalitika.me

O RTPV

Pročitajte i

DPS Pljevlja: Milinković podnio ostavku, Živković na čelu Radne grupe

Predsjednik Opštinskog odbora DPS Pljevlja Vlade Milinković podnio je ostavku na tu funkciju iz moralnih …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *