Naslovna / Vijesti / Politika / Usvojen Zakon o PIO

Usvojen Zakon o PIO

Skupština Crne Gore danas je u cijelini usvojila Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju. Glasao je 41 odbornik, dok nije bilo glasova protiv ili uzdržanih.

Glasalo se o amandmanima koji su podnijeti na taj predlog zakona.

Skupštila je usvojila amandman kojim roditelji djece sa smetnjama u razvoju imaju pravo na starosnu penziju u skladu sa Zakonom o penzijsko -invalidskom osiguranju (PIO).

Ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić juče je kazao da penzijski sistem Crne Gore predstavlja važan dio njenog ekonomskog, finansijskog i sistema socijalne sigurnosti.

“On je važan za sve penzionere i zaposlene, važan za javne finansije zbog stabilnosti Fonda PIO i potrebe da obezbijedi pristojnu socijalnu sigurnost penzionera”, rekao je juče Purišić.

Ministar je istakao da se donošenje Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju predlaže u cilju obezbjeđenja veće stabilnosti i održivosti penzijskog sistema, ali i veće pravednosti i adekvatnosti penzijskih davanja. U cilju veće stabilnosti penzijskog sistema predloženo je postepeno ukidanje posebnih uslova penzionisanja (do 31. decembra 2021. godine), nakon čega će svi osiguranici ostvarivati pravo na penziju po opštim uslovima, koji važe za sve osiguranike.

Takođe, predlaže se da se, za ispunjenje uslova za sticanje prava na penziju, uzima u obzir staž osiguranja, odnosno periodi provedeni na radu za koje je uplaćen doprinos za penzijsko i invalidsko osiguranje, dok se za određivanje visine penzije uzima u obzir penzijski staž (u koji osim staža osiguranja spadaju i periodi posebnog staža za koje nijesu plaćeni doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje).

Za lica koja, po važećem zakonu, pravo na penziju ostvaruju sa 40 godina staža osiguranja propisuje se i starosna granica od 61 godinu života. Predlaže se podizanje starosne granice za sticanje prava na prijevremenu starosnu penziju sa 62 na 63 godine života (u prelaznom periodu od 2020. do 2025. godine).

Izvor: CdM

O RTPV

Pročitajte i

Skupština usvojila izmjene Poslovnika o radu

Poslanici kojima je, zbog vanredne situacije izazvane epidemijom kovid – 19, ograničena sloboda kretanja, moći …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *