Naslovna / Vijesti / Politika / Za NATO misiju vojnici Crne Gore obučavaće se šest mjeseci

Za NATO misiju vojnici Crne Gore obučavaće se šest mjeseci

Da bi crnogorski vojnici bili dio NATO snaga za brzo reagovanje (NRF), moraće da prođu šestomjesečnu obuku Alijanse, to su za Pobjedu kazali iz NATO-a komentarišući nedavnu odluku Skupštine Crne Gore da u NRF bude upućeno do 30 pripadnika Vojske Crne Gore.

NATO snage za brzo reagovanje su jedinice visoke spremnosti koje sačinjavaju kopnena, vazdušna, pomorska i jedinice specijalnih operacija koje Alijansa može brzo rasporediti, kad god je potrebno.

OBUKA

Dio tih snaga, shodno odluci crnogorskih vlasti, biće i crnogorski vojnici, ali će prije toga morati da prođu zahtjevnu NATO obuku.

“Pozdravljamo planirani doprinos Crne Gore u NATO snagama za reagovanje (NRF). NRF su snage velike spremnosti koje sačinjavaju kopnena, vazdušna, pomorska i jedinice specijalnih operacija koje Alijansa može brzo rasporediti, kad god je potrebno”, kazali su iz NATO -a za Pobjedu.

Kako su objasnili iz Alijanse, rotiranje snaga kroz NRF zahtijeva da saveznici i partnerske države ispune stroge standarde i usvoje postupke potrebne za odbrambene i ekspedicijske operacije.

“Kao rezultat, učešću u NRFu prethodi šestomjesečni program vježbi NATO-a u cilju integrisanja i standardizacije različitih nacionalnih kontingenata”, naveli su iz NATO-a.

Skupština Crne Gore prošle nedjelje odlučila je da odobri učešće do 30 pripadnika-Vojske Crne Gore u sastav NATO snaga za brzo reagovanje. Kako je obrazloženo, odluka će biti realizovana ukoliko najviše tijelo za političke odluke u NATO savezu Sjevernoatlantski savjet (NAC) donese odluku o raspoređivanju, odnosno angažovanju NRF snaga.

Tu odluku, koju je predložio Savjet za odbranu i bezbjednost, podržao je 41 poslanik vladajuće koalicije, dok opozicija nije prisustvovala glasanju.

NRF je pokrenut 2002. godine i sastoji se od visoko sposobnih multinacionalnih snaga koje su u kratkom roku sposobne da reaguju na bezbjednosne izazove, od upravljanja krizama do kolektivne odbrane.

NRF snage su pod komandom vrhovnog komandanta Savezničkih snaga za Evropu. Odluku o raspoređivanju, odnosno angažovanju NRF snaga donosi NAC konsenzusom članica Savjeta.

NAPULJ

Operativno komandovanje NRF-a se rotira između savezničkih komandi združenih snaga u Brunsumu (Holandija) i Napulju (Italija).

“U slučaju da NAC donese odluku o raspoređivanju, odnosno angažovanju NRF snaga, pripadnici VCG će, u skladu sa odlukom, učestvovati u sprovođenju aktivnosti u sastavu snaga Sjevernoatlantskog saveza za brzo reagovanje”, piše u obrazloženju.

Navodi se da će upućivanjem pripadnika VCG u NRF, Crna Gora aktivno doprinijeti sistemu kolektivne odbrane, razvoju sposobnosti i kapaciteta saveza, a time direktnom unapređenju bezbjednosti, prosperitetu i stabilnosti države.

“Dosljednim razvijanjem sposobnosti snaga deklarisanih za doprinos NATO strukturi snaga i njihovim angažovanjem, Crna Gora gradi kredibilitet pouzdanog partnera u savezu”, zaključuje se u obrazloženju.

Izvor: Pobjeda

O RTPV

Pročitajte i

Skupština usvojila izmjene Poslovnika o radu

Poslanici kojima je, zbog vanredne situacije izazvane epidemijom kovid – 19, ograničena sloboda kretanja, moći …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *