Naslovna / Vijesti / Društvo / Podrška za rad sa predškolcima i djecom sa smetnjama i teškoćama u razvoju tokom ljeta

Podrška za rad sa predškolcima i djecom sa smetnjama i teškoćama u razvoju tokom ljeta

„U namjeri da u toku ljetnjeg perioda razvoj i učenje predškolaca, kao i djece sa smetnjama i teškoćama u razvoju učinimo konstruktivnim, zabavnim, zanimljivim na moru, planini, selu, ili pak, u gradu, uzimajući u obzir situaciju koju je izazvala epidemija koronavirusa, naši vaspitači i stručnjaci iz resursnih centara osmislili su niz aktivnosti za rad sa djecom, a materijali su dostupni na Školskom portalu“, poručila je Tamara Milić, načelnica Direkcije za predškolsko vaspitanje i obrazovanje i inkluzivno obrazovanje u Ministarstvu prosvjete.

„Napravili smo Zbirku „Ljeto i predškolci“ u kojoj su prikazani najbolji primjeri prakse iz svih vrtića kojima su vaspitači sugerisali roditeljima kako mogu da rade sa djecom kod kuće uz materijal koji im je dostupan u kućnim uslovima. Takođe, napravili smo i Zbirku „Ljeto i djeca sa smetnjama i teškoćama u razvoju“, u okviru koje su naši profesionalci iz resursnih centara kreativno, kontekstualno, ambijentalno, a vrlo teorijski i strukturisano osmislili aktivnosti koje pogoduju zajedničkom učenju i sveobuhvatnom razvoju kroz igru za dijecu sa smetnjama i teškoćama u razvoju”, objasnila je Milić.

„Neke od aktivnosti za predškolce su: pravljenje boja od šumskog voća, sakupljanje ljekovitog bilja, zabavne, interaktivne igre na plaži, rekreacija poput kuglanja šišarkama, kretanje kroz grad, kulturološka istraživanja i slično. U Zbirci, vaspitači ukazuju roditeljima koje aktivnosti je najbolje iskoristiti u kućnim uslovima, a koje u prirodi”, rekla je Milić.

Prema njenim riječima, aktivnosti za djecu sa smetnjama i teškoćama u razvoju osmišljene su ciljano, u zavisnosti od vrste smetnje i teškoće u razvoju, ali se mogu primijeniti za svu djecu.

“Materijal služi kao model ili ideja na osnovu koje se može u različitim ambijentima podsticati razvoj djeteta. Sugeriše aktivnosti, modele, strategije za realizaciju razvoja i učenja kroz igru, a dalje prilagođavanje je u skladu sa razvojnim karakteristikama i potrebama djeteta”, poručila je Milić.

Kako je istakla, sadržaj je jasan, nedvosmislen, jednostavan za razumijevanje i organizovan tako da nudi cilj, potreban materijal, opisuje postupak i tok aktivnosti.“Napominjemo da je poželjno da dijete zna tačan slijed aktivnosti, što se od njega očekuje, koliko će trajati aktivnost, kada počinje i kada se završava. Tako čuvamo navike djeteta i potrebe za samokontrolom, samostalnošću, stabilnošću, objasnila je Milić.

Zbirke se mogu pronaći na Školskom portalu: www.skolskiportal.edu.me na stranicama za predškolsko i inkluzivno obrazovanje. Sve aktivnosti u potpunosti poštuju mjere NKT: ruke, distanca, maska.

O RTPV

Pročitajte i

Na koronavirus pozitivno još 212, četiri slučaja u Pljevljima

Laboratorije Instituta za javno zdravlje su od posljednjeg presjeka završile PCR analizu 857 uzorka na …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *