Naslovna / Vijesti / Ekonomija / Mugoša: Odložena naplata 45 miliona eura, raskinuto 160 reprograma

Mugoša: Odložena naplata 45 miliona eura, raskinuto 160 reprograma

Poreska uprava (PU) je u ovoj godini raskinula 160 ugovora o reprogramu, odložila naplatu 45 miliona eura shodno uredbi Vlade i uputili Privrednom sudu 75 predloga zauvođenje stečaja, kazao je u intervjuu za Dan direktor te institucije Miomir M. Mugoša. Bruto naplata poreza je pala za oko 30 miliona u odnosu na prošlu godinu, a Poreska uprava čini sve napore da primjena Zakona o elektronskoj fiskalizaciji krene od 1. januara.

Koliko su iznosili poreski prihodi za sedam mjeseci i da li su pali u odnosu na prošlu godinu zbog koronakrize?

Mugoša: Od početka 2020. godine do kraja jula Poreska uprava ostvarila je ukupnu bruto naplatu u iznosu od 609,4 miliona eura, što je 30 miliona eura manje nego u istom periodu prošle godine, ali istovremeno 29 miliona eura više nego u istom periodu 2018.godine.

Očekujem da ćemo do kraja godine održati kontinuitet naplate prihoda i u što većem opsegu nadoknaditi prihode „izgubljene” tokom prethodnih mjeseci.

Kod koje vrste poreza su najveća odstupanja u odnosu na prošlu godinu?

Mugoša: Analizom strukture ostvarene naplate prihoda, uočava se da je segment najviše pogođen pandemijom koji se odnosi na oblast radnih odnosa, odnosno poreze i doprinose na zarade zaposlenih. Po tom osnovu od početka godine ostvarena je naplata u iznosu od 353,66 miliona, što je oko 20 miliona eura manje nego tokom 2019. godine.

Najveće smanjenje naplate po ovom osnovu zabilježeno je u aprilu, dok je tokom maja, juna i jula ostvarenje na nivou prošlogodišnjeg. Kao pozitivan primjer istakao bih naplatu poreza na dobit pravnih lica u iznosu od 65.446.094,73 eura, sedam miliona eura više nego prošle godine.

Koliko je do sada, shodno mjerama Vlade, odloženo naplate poreza i doprinosa i za koliko preduzeća?

Mugoša: Kao jednu od mjera za podršku privredi tokom trajanja pandemije zarazne bolesti Covid19, Vlada je donijela Uredbu o uslovima za odlaganje naplate dospjelih poreskih i neporeskih potraživanja, koju je iskoristilo 9.971 poreskih obveznika, odloživši obaveze po osnovu zarada zaposlenih prijavljene tokom marta, aprila i maja, u iznosu od 45.120.744 eura. Takođe, shodno Uredbi, odložene su obaveze po osnovu reprograma u iznosu od preko pola miliona eura. Ukoliko imamo u vidu da je tokom perioda na koji se Uredba odnosi podnijeto 95.815 IOPPD obrazaca, a da je odlaganje traženo za 29.641 prijava, odnosno da je čak dvije trećine poreskih obveznika pokazalo spremnost da obaveze blagovremeno izmiri, možemo zaključiti da poreska disciplina nije pokazala trend pada tokom prethodnih mjeseci.

Koliko ste u ovoj godini podnijeli zahtjeva za uvođenje stečaja Privrednom sudu?

Mugoša: Od početka godine Privrednom sudu uputili smo 75 prijedloga za obveznike sa ukupnim dugom od skoro četiri miliona eura, pri čemu se najveći broj prijedloga odnosi na aktivne poreske obveznike kod kojih mjere prinudne naplate nijesu rezultirale naplatom duga. Pomenuću da je tokom 2019. godine prijedlog za pokretanje stečajnog postupka pripremljen za 590 poreskih obveznika s ukupnim dospjelim dugom od 56,3 miliona.

Koliko je u ovoj godini raskinuto reprograma o plaćanju poreskog duga na rate i sa kojim sve firmama?

Mugoša: Od početka godine za 160 poreskih obveznika donijeto je rešenje o ukidanju rešenja o reprogramu poreskog potraživanja, a ukupne obaveze po ovom osnovu iznose 5.345.580 eura.

Koliko po poslednjim podacima iznosi poreski dug i za koliko je smanjen ili uvećan tokom 2020. godine?

Mugoša: Upravljanjem poreskim dugom bavimo se na svakodnevnoj osnovi, kako sa aspekta pojedinačnih poreskih obveznika, tako i sa aspekta strukture poreskog duga, a presjek stanja poreskog duga objavljujemo na godišnjem nivou. Na kraju 2019. godine ukupni dospjeli dug iznosio je 378,14 miliona, što je za oko 20 miliona eura manje nego na kraju 2018. godine, a 210 miliona eura manje u odnosu na prethodni četvorogodišnji period.

Dokle se stiglo sa formiranjem poreske policije?

Mugoša: Uspostavljanje poreske policije biće izvršeno nakon obezbjeđivanja zakonskih, organizacionih i logističkih uslova, kojima će se onogućiti samostalno sprovođenje izviđajnih radnji od strane ove organizacione cjeline, a ispred Poreske uprave već smo inicirali izmjenu zakonskog okvira, u prvom redu Zakona o poreskoj administraciji, kako bi se definisale nadležnosti poreske policije i omogućilo funkcionisanje iste u punom kapacitetu.

Izvor: Dan

O RTPV

Pročitajte i

Sekulić: Radna mjesta, plate, penzije i socijalna davanja možemo sačuvati jedino poštujući mjere bez izuzetka

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić apelovala je na sve pojedince i organizacije da strikno poštuju propisane …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *