Naslovna / Vijesti / Društvo / Program pomoći starim licima

Program pomoći starim licima

Crveni krst u saradnji sa Centrom za socijalni rad i Ministarstvom rada i socijalnog staranja, od  marta počeo je sa realizacijom programa za pomoć u kući starijim licima i starijim licima sa invaliditetom. Ovaj program koriste 132 lica sa područja Opštine Pljevlja. Ukupno pomoć pruža 15 gerontodomaćica u Pljevljima i tri na Žabljaku.

Od 1. marta ove godine, Crveni krst Pljevlja počeo je sa programom pomoć u kući za pružanje podrške i pomoći starijim licima i lica sa invaliditetom.

“Ministartsvo rada i socijalnog staranja i Crveni krst Crne Gore potpisali su ugovor o načinu finansiranja programa podrške starim licima. Crveni krst je jedina organizacija koja ima licencu za rad sa starima i zbog toga smo dobili ovaj veliki projekat.”, kaže sekretar Crvenog krsta Crne Gore, Željko Minić.

U opštini Pljevlja ovaj program koriste 132 lica. Angažovano je 15 gerontodomaćica u Pljevljima, tri na Žabljaku i jedan koordinator.

Svaka saradnica odnosno gerontodomaćica može  imati maksimalno deset korisnika. Centar za socijalni rad izdaje rješenja i vrši individualni plan rada. Gerontodomaćice imaju svoju listu praćenja u koju upisuju svaki datum posjete i aktivnost koju su uradili u toku dana.”, objašnjava Minić.

Gerontodomaćice angažovane na ovom poslu kažu da rade složen i odgovoran posao. Njihovi korisnici zadovoljni su pruženom uslugom uz osmijeh na licu isprate ih sa kućnog praga.

“U saradnji sa koordinatorom obilazimo korisnike jednom ili dva puta nedeljno. Imam deset korisnika. Zadržavanje kod korisnika je po dva sata, zavisi šta im je potrebno taj dan.”, pojašnjava gerontodomaćica, Aldijana Čengić.

Prema njihovim riječima obavljaju poslove održavanja higijene, nabavke namirnica i lijekova. Gerontodomaćica, Snežane Gogić već četiri godine obavlja ovaj posao i kaže da je zahtjevan i odgovoran.

“Za ove četiri godine nikad nisam imala problem.”, ističe Gogić.

Njihov radni dan počinje u osam časova. U komunikaciji sa koordinatorom izrade individualni plan na dnevnom nivou, a zatim prema potrebama korisnika obavljaju poslove. U toku dana obiđu tri osobe.

“Korisnici jedva čekaju da dođemo, zovu nas i telefonom van radnog vremena, uvijek se dogovoramo oko poslova koje treba završiti.”, precizira Gogić.

Trenutno, zbog epidemiološke situacije gerontodomaćice ne ulaze u kuće, osim ako je neophodno. Za sada obavlaju poslove kupovine i plaćanja obaveza.

Minić se posebno zahvaljuje svim gerontodomaćicama uključenim u ovaj program na njihovoj humanosti i iskrenosti u odnosu prema starim osobama.

“Pljevlja kao grad sigurno nose poseban gest humanosti koji su uvijek imala u  toku dugogodišnje istorije.”, zaključuje Minić.

Ministarstvo rada i socijalnog staranja vrši nadzor  nad sprovođenjem programa i obezbjeđuje finansijska sredstva.

O Dragana Đurišić

Pročitajte i

Crna Gora uplatila za vakcine 646 hiljada eura

Iako vakcina protiv korona virusa još nije odobrena, a u fazi ispitivanja je više od …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *