Naslovna / Vijesti / Ekonomija / Ekonomske reforme priprema 59 stručnjaka

Ekonomske reforme priprema 59 stručnjaka

Tim od 59 stručnjaka pripremaće program ekonomskih reformi za Crnu Goru od naredne do 2023. godine. Na čelu tima, koji je formirala Vlada je kordinatorka Bojana Bošković iz Ministarstva finansija, a njen zamjenik je Ljubo Knežević iz kabineta premijera. U timu su stručnjaci iz gotovo svih resora, a ostavljena je mogućnost da se angažuju i druga stručna lica.

Vlada i EK
Program reformi treba da bude završen i dostavljen Vladi do 14. januara naredne godine, a potom i Evropskoj komisiji do 31. januara.

“Zadužuju se koordinator i njegov zamjneik, koordinatori i potkoordinatori poglavlja, kao i svi ostali članovi radnog tima da pristupe izradi programa reformi u skladu sa razvojnim prioritetima definisanim u Pravcima razvoja države i sektorskim strategijama, kao i preporukama i smjernicama Evropske komisije”, navedeno je u zaključku Vlade.

Izbijanje pandemije kovid-19, kako se ocjenjuje, imalo je snažan uticaj na različite oblasti ekonomije, ograničavajući rast i predstavljajući značajne izazove socijalnim i zdravstvenim sistemima.

“Prve mjere za prevazilaženje krize već su se odrazile na smjernice politike koje su usvojene na ekonomskom i finansijskom dijalogu između EU, Zapadnog Balkana i Turske u maju 2020. Zato će program ekonomskih reformi do 2023. morati da se fokusira na oporavak nakon kovid-19, integrišući srednjoročne reforme koje ovaj oporavak čine održivim, kao i da grade ekonomsku otpornost u skladu sa zelenim, digitalnim i pravednim prioritetima EU”, zaključili su iz Vlade.

Sadržaj
Program treba da definiše prioritete ekonomske politike.

“Zadatak tima je da pripremi sveukupni okvir srednjoročne ekonomske politike i postavi ciljeve, pripremi analizu makroekonomskog okvira, potencijalnog output-a i projekciju makroekonomskih indikatora na osnovu očekivanja u međunarodnom okruženju i trendova u Crnoj Gori, pripremi analizu održivosti javnih finansija na osnovama fiskalne politike i postavljenih fiskalnih ciljeva. Treba da pripremi i set mjera u okviru strukturnih reformi i izvrši procjenu primarnog fiskalnog uticaja i po mogućnosti, šireg makroekonomskog uticaja predloženih mjera u okviru strukturnih reformi”, navodi se u dokumentu.

Takođe je neophodno da se organizuje javna rasprava o nacrtu programa ekonomskih reformi, pripremi izvještaj o sprovođenju mjera i dostavi Savjetu za konkurentnost i Vladi na razmatranje. Neophodno je i učešće u pripremi ministarskog sastanka zemalja članica kandidata za članstvo u EU.

“Prioritetni sektori važni za ostvarenje ovog cilja su: turizam, energetika, poljoprivreda i industrija. Model ekonomskog rasta zasniva se na stranim direktnim investicijama, uz postepeno proširenje izvozom. Od investicija u turizam, energetiku, poljoprivredu i industriju, i izvoza proizvoda i usluga iz ovih sektora, dominantno zavisi dalji rast i razvoj crnogorske ekonomije”, ocijenili su iz Vlade.

Uz dinamiziranje ekonomskog rasta, neophodno je postići njegovu održivost i inkluzivnosti, odnosno potrebno je dalje povećavati učešće onih sektora koji otvaraju nova kvalitetna radna mjesta, kako bi se doprinijelo većoj zaposlenosti, odnosno poboljšanju kvaliteta života građana.

“Prepreke ovakvom ekonomskom rastu Vlada treba eliminisati strukturnim reformama za povećanje konkurentnosti koja znači nove investicije, veću proizvodnju i izvoz. Otuda će se vođenje ekonomske politike države i u narednom periodu temeljiti na: jačanju makroekonomske stabilnosti (prvenstveno fiskalne) i unapređenju konkurentnosti”, poručili su iz Vlade.

Izvor: RTCG

O RTPV

Pročitajte i

Za dvije godine Crna Gora će imati 5G mrežu

Najvažnijii izazovi koji očekuju Agenciju za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP) u narednom četvorogodišnjem …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *