Naslovna / Vijesti / Društvo / Eraković: U slučaju sudara dva gripa spremni smo da odgovorimo

Eraković: U slučaju sudara dva gripa spremni smo da odgovorimo

Direktor Kliničkog centra Crne Gore Jevto Eraković rekao je, gostujući u emisiji na Televiziji Vijesti, da se može zaključiti da imamo blagi pad epidemije virusa korone, te dodao da su u slučaju sudara dva gripa spremi da odgovore.

“Ako posmatarmo klinički dio, onda možemo da zaključimo da imamo blagi pad epidemije, odnosno pritiska na zdravstveni sistem. Sa druge strane, imamo broj novoregistrovanih slučajeva koji je pokazivao pad, izuzev jučerašnjog dana. Posmatrajući generalno sve ukazuje na to da epidemija ide u pravcu blagog smirivanja“, rekao je Eraković.

On je kazao da je glavni uzrok ovih rezultata to što je značajan dio građana Crne Gore prepoznao važnost mjera.

Prema riječima Erakovića, zdravstveni sistem je spreman da odogovori u slučaju većeg broja oboljelih od COVID-a 19, a i u sudaru sezonskog gripa i korone virusa.

“Mi smo spremni i uslučaju većeg broja oboljelih, sve je pod kontrolom. Na zdravstveni sistem možemo da budemo ponosni. Napravljena je dobra reorganizacija sistema. Velikim požrtvovanjem zaposlenih došli smo do ovakvih rezultata. U slučaju sudara dva gripa spremni smo da odgovorimo, svjesni izazova da će biti mnogo teža situacija nego u ovom trenutku. Nadamo se da će u tom periodu nositi češće maske, tako da će transmiisja virusa biti manja“, rekao je Eraković.

Naveo je da su u Kliničkom centru trenutno dva pacijenta koja su životno ugrožena, jedan je 1954. godište, drugi 1968.

“Činjenica je da je virus izuzetno opasan, da pravi ogromne probleme kod paciejna kod kojih se razvije klinička slika“, dodao je on.

Eraković je istakao da Institut za javno zdravlje razmatra otvaranje granice sa regionom.

“Institut za javno zdravlje ima specifičan način u odlučivanju. Procjenjuju ne samo iz koje zemlje bi došli turisti već i broj turista koji bi došao iz te zemlje. Pratimo situaciju iz dana u dan. Otvoriće se onog trenutka kad se steknu uslovi“, rekao je Eraković.

Takođe kaže da u ovom trenutku NKT traži najbolji model po kome bi obrazovni sistem krenuo na vrijeme.

Izvor: Vijesti

O RTPV

Pročitajte i

Programska šema za srijedu, 23. 9. 2020.

  SRIJEDA 23.9.2020.     7,00-7,40 AUTO SHOP“- repriza   Strana produkcija 7,40-7,50 Pljevlja u …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *