Naslovna / Vijesti / Društvo / Podijeljeno mišljenje roditelja o otvaranju škola

Podijeljeno mišljenje roditelja o otvaranju škola

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti NKT preporučilo je juče Ministarstvu prosvjete i Institutu za javno zdravlje IJZ da pripreme i definišu pretpostavke za početak školske godine u redovnom terminu i u punom kapacitetu.

Iz NKT-a su kazali da pohađanje nastave, boravak u školi i predškolskim ustanovama imaju nezamjenljivu obrazovno-vaspitnu ulogu.

“Stoga je potrebno pravovremeno pripremiti jasne preporuke kako bi se na zdravstveno bezbjedan način omogućilo redovno odvijanje aktivnosti u svim školskim i predškolskim ustanovama u državi”, navodi se u saopštenju.

Podsjećamo, iz UNICEFa u Crnoj Gori su za Dnevne novine nedavno saopštili da bi odlaganje otvaranja škola imalo višestruke negativne posljedice na obrazovanje.

Kako je kazala koordinatorka programa obrazovanja u UNICEF-u Crna Gora Ivana Ceković, produženo zatvaranje škola vjerovatno će dovesti do toga da učenici nazaduju u akademskim postignućima.

Međutim, prema riječima izvršne direktorice Udruženja Roditelji Kristine Mihailović, mišljenja roditelja o najavljenom otvaranju škola su podijeljena, te da je po tom pitanju mnogo strahova, neizvjesnosti i nejasnoća.

“Mislim da će nam precizniji odgovor dati nedavno najavljeno istraživanje koje će raditi UNICEF. Oni će pitati roditelje šta misle o otvaranju škola. Ono što smo mi primijetili je da su roditelji malo zbunjeni cijelom situacijom. Kad god se ovih dana pisalo o ovoj temi, preovladavalo je mišljenje da bi oni htjeli da se škole otvore i da sve bude kao što je bilo, iako su apsolutno svi svjesni da to baš i nije moguće”, rekla je za DN Mihailović.

Ipak, ona naglašava da je utisak da u svemu ovome treba pronaći rješenje koje će da zadovolji sve.

“Uvijek ima onih koji misle da to nešto što je predloženo neće biti dovoljno dobro i da po stoj i preveliki rizik, da li od zaraze, da li od toga da djeca neće usvojiti sva potrebna znanja. Previše je neizvjesnosti da bi oni uopšte mogli da imaju jasnu sliku o tome kako će sve da izgleda”, kazala je Mihailović.

Ona je navela i da se udruženju obraćaju roditelji čija su djeca hronični bolesnici i koji pitaju šta da rade.

“Takođe, zabrinuti su i roditelji čija djeca imaju razvojne poteškoće. Oni inače tvrde da su njihova djeca već mnogo izgubila, da su prvi mjeseci pandemije doveli do toga da oni nijesu uspjeli da neke ciljeve ispune, a da će ovo dodatno sve da im zakomplikuje, u oba slučaja, i ako se otvore škole i ako se ne otvore. Mnogo je strahova, neizvjesnosti i nejasnoća. Ima dosta negativnih komentara šta god da se predloži”, kazala je Mihailović.

Osim toga, ona smatra da nošenje maski u školama može otvoriti materijalna, ali i neka druga pitanja.

“Npr. djeci sa zdravstvenim problemima i djeci koja imaju razvojne smetnje nije lako objasniti da moraju nositi maske. Imate veliki broj roditelja koji apsolutno ne prihvata da se maske nose i misle da to nema potrebe da se radi i kada su u pitanju djeca koja nemaju nikakvih poteškoća. Znamo da u regionu, u kolektivima i vrtićima ne nose maske. Vidjećemo šta će naši nadležni da odluče” dodaje Mihailović.

Izvor: Dnenvne novine

O RTPV

Pročitajte i

Od danas do ponedjeljka zabrana kretanja: Policajci na ulazima i izlazima iz opština

Uprava policije podsjeća građane da je Naredbom o izmjenama Naredbe za preduzimanje privremenih mjera za …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *