Naslovna / Vijesti / Ekonomija / Poljoprivredni proizvođači do 19. avgusta mogu konkurisati na drugi IPARD javni poziv

Poljoprivredni proizvođači do 19. avgusta mogu konkurisati na drugi IPARD javni poziv

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja podsjeća poljoprivredne proizvođače da do 19. avgusta mogu konkurisati na drugi IPARD javni poziv za podršku investicijama u primarnu proizvodnju, kroz koji mogu ostvariti bespovrtanu podršku u iznosu od 60 do 70 odsto ukupne investicije.

“Shodno javnom pozivu objavljenom 20. februara, prvobitni rok za dostavljanje aplikacija bio je 19. maj. S obzirom na situaciju izazvanu pandemijom COVID19 u kojoj su potencijalni korisnici mogli imati poteškoća u sakupljanju obimne neophodne dokumentacije, Ministarstvo je produžilo trajanje javnog poziva kako bi ostavilo dovoljno vremena i prostora korisnicma da kvalitetno spreme projekte i uspješno konkurišu”, saopšteno je danas iz Ministarstva poljoprivrede.

Dosadašnje interesovanje proizvođača je ohrabrujuće. Za aplikacije koje su već pristigle na adresu Ministarstva radi se administrativna i terenska kontrola, nakon čega će uslijediti potpisivanje ugovora.

“Poljoprivrednicima je kroz ovaj javni poziv na raspolaganju novih 12,3 miliona eura bespovratne podrške, iz EU fondova i nacionalnog budžeta. Registrovana poljoprivredna gazdinstva kroz ovaj poziv mogu konkurisati sa projektima, čiji prihvatljivi troškovi iznose od 10.000  do 500.000 eura i ostvariti podršku od 6.000 pa do 350.000 eura.  Osnovna bespovratna podrška je 60 odsto od prihvatljive investicije. Za mlade farmere (do 40 godina), podrška je 65 odsto, dok je za one koji realizuju investicije u planinskom području iznad 600 metara nadmorske visine podrška 70 odsto prihvatljive investicije”, navode u saopštenju.

Kroz ovaj javni poziv podržava se sektor proizvodnje mlijeka, mesa, jaja, zatim sektori voćarstvo, povrtarstvo, ratarstvo, uzgoj gljiva, ljekovitog i aromatičnog bilja, vinogradarstvo, maslinarstvo, pčelarstvo, kao i sektori ribarstva i akvakulture. Proizvođači mogu izgraditi ili rekonstruisati objekat, nabaviti opremu, mehanizaciju, urediti infrastrukturu na gazdinstvu, izgraditi sistem navodnjavanja. Takođe, podržava se nabavka protivgradne mreže i mreže za zaštitu od ptica, sadnog materijala za višegodišnje zasade, investicije u konsolidaciju i poboljšanje zemljišta.

“Pozivamo sve zainteresovane poljoprivredne proizvođače da daju svoj maksimalan doprinos tako što će dostaviti kompletnu dokumentaciju prilikom apliciranja, kako bi se ubrzao proces odobravanja i ugovaranja podrške, a time i realizacija planiranih investicija”, zaključuju u saopštenju.

O RTPV

Pročitajte i

Nezaposlenost tokom pandemije porasla 31,6%

U Crnoj Gori je, od marta do novembra, došlo do povećanja nezaposlenosti za 11,2 hiljade …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *