Naslovna / Vijesti / Ekonomija / Penzionerima sa najnižim primanjima od sjutra julski ček i sedmomjesečni iznos uvećanja za 13,16% koje je predložio premijer Marković

Penzionerima sa najnižim primanjima od sjutra julski ček i sedmomjesečni iznos uvećanja za 13,16% koje je predložio premijer Marković

Kao što smo i obećali našim penzionerima počinje implementacija Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Penzijskom i invalidskom osiguranju, saopšteno je iz Vlade. Fond PIO je stvorio pretpostavke za obračun i isplatu najnižiih penzija sa duplo uvećanim julskim čekom koji uključuje vanredno usklađivanje od 13,16 odsto, retroaktivno od 1. januara kako je predložio predsjednik Vlade.

Ukupno 12.318 penzionera, koji primaju najnižu penziju u iznosu od 128,82 eura, primiće ček na iznos od 247,47 eura, a 3.586 penzionera čiji je iznos penzije od 128,83 do 145,77 eura, primiće razliku od 1. januara 2020. godine i to u iznosu od njihove prethodne penzije do novoutvrđenog iznosa najniže penzije.

Premijer Duško Marković je saopštio 15. jula, nakon sastanka sa predstavnicima Socijalnog savjeta i sindikatâ  da je odlučio da Vlada utvrdi Predlog zakona o izmjena i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju kojim je predviđeno, između ostalog, povećanje nominalnog iznosa najniže penzije za više od 13 odsto i izdvajanje dodatnih 135 miliona eura na srednji rok za potrebe izmjene Zakona i unapređenja materijalnog položaja naših penzionera.

„Predlog zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, koji je usaglašen u najvećoj mogućoj mjeri sa našim socijalnim partnerima, izraz je naše brige za penzionere. On obezbjeđuje pravednost i adekvatnost davanja, uz eliminisanje najnepovoljnijih godina iz obračuna penzije, kako bi se izbjegao negativan uticaj na visinu primanja naših penzionera”, kazao je Marković.

Osim povoljnosti koje se odnose na visinu obračunatih penzija, Zakonom, koji je predložila Vlada, utvrđen je novi način usklađivanja penzija, koji je za penzionere značajno povoljniji od dotadašnjeg rješenja.

Navedene pogodnosti će dovesti do ubrzanijeg rasta primanja svih penzionera, što je rezultat trajnog Vladinog opredjeljenja da u kontinuitetu unapređuje standard najstarije i zaslužne populacije.

O RTPV

Pročitajte i

Opštine naplatile 1,63 miliona eura naknada za bespravne objekte

Crnogorske opštine naplatile su ukupno 1,63 miliona eura naknada za komunalne opremanje za bespravne objekte, …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *