Naslovna / Vijesti / Društvo / Inženjerska škola nauke spoj korisnog i zanimljivog

Inženjerska škola nauke spoj korisnog i zanimljivog

Ekipa Televizije Pljevlja posjetila je prostorije gdje se održava „Inženjerska škola nauke”. I ovaj kao i prethodna tri dana radna atmosfera. Polaznici su zadovoljni kako praktičnim tako i teorijskim djelom predavanja. Predavači su na poseban, njima pristupačan način prilagodili predavanja, kako bi po završetku ove škole stekli znanja primjenljiva u daljem školovanju.

Inženjerska škola nauke jednom riječi spoj korisnog i zanimljivog. O brojnim temama kako iz oblasti elektrotehnika, tako i srodnih nauka govorili su uspješni predavači, a neki od njih prvi put našli su se s druge strane katedre.

„Mogu vam reći da je veoma zanimljivo i jedinstveno iskustvo, zbog toga što zaista imam priliku da radim sa djecom koja su veoma bistra, pametna i inteligentna. Oni postavlju takva pitanja da sam u trenutku ostala zatečena i nisam mogla da vjerujem. Upućeni su u sve teme o kojima pričamo i zainteresovani da steknu što više znanja.“, objašnjava predavač, Katarina Kecojević.

Katarina je specijalista Energetike i automatike, Elektrotehničkog fakulteta. Posebno je istakla korisnim obilazak postrojenja Termoelektrane Pljevlja.

“Bili smo podjeljeni u dvije grupe i zajedno sa dva mentora, grupe su obilazile unutrašnji i spoljašnji dio postrojenja. Polaznici Škole osim teorijskog djela imali su priliku da se susretu sa funkcionisanjem samih uređaja i aparature. Mislim da im je to bilo izuzetno korisno i interesantno.”, dodaje Kecojević.

Osim tema iz elektrotehnike polaznici “Inženjerske škole nauke”imali su priliku da čuju i teme iz drugih srodnih nauka. Tako je student završne godine studija Medicinskog fakulteta, Branko Popadić pronašao pararlelu i predstavio povezanost elektronike i medicine.

“Bili su jako inspirisani ovom temom zato što ona predstavlja sintezu više znanja. Bila su pitanja kako iz oblasti elektronike tako i medicine. Zanimljivo im je sve što je novo i tek se razvija, jer to predstavlja mogućnost za njihovo novo interesovanje, što je i bio jedan od naših ciljeva.”, kaže predavač, Branko Popadić.

Dvadeset polaznika, željnih znaja, sticanja novog iskustva i saznanja iz ove oblasti zadovoljni su načinom organizacije, kao i temama o kojima su imali priliku da čuju.

“Uglavnom na ovim predavanjima imamo šansu da radimo neke stvari koje ne bi smo imali na običnim predavanjima u školi. Mislim da mi je ovo mnogo pomoglo da izaberem pravi put nakon prvog razreda Gimnazije.”, objašnjava polaznik Matija Sekulić.

Jedna od polaznica Sara Milinković posebno ističe da je ovo dobra prilika i čast da imaju mogućnost da uče od dobrih studenata koji nisu profesori, već su skoro završili fakultet i tačno znaju na koji način i kako treba najlakše objasniti određenu oblast.

“To nije samo suva teorija već pokušavaju da nam objasne ono što je teško, što je bolje da sad naučimo nego za neke dvije ili tri godine kada ćemo se prvi put sresti sa tim.”, dodaje Milinković.

Inženjersku školu nauke pohađa i učenica Srednje stručne škole Pljevlja, Nikolina Paldrmić.

“Ovo je idealna prilika da unaprijedimo svoje znanje što će nam  svakako biti korisno  u toku školovanja.”, naglašava Paldrmić.

Predavači i polaznici prve “Ljetnje inženjerske škole nauke” nadaju se da je ovo prvi u nizu koraka za nastavak rada na projektima ovog tipa i da će na ovaj način postaći i druge da pokrenu slične ideje.

O Dragana Đurišić

Pročitajte i

Epidemiolog Laušević: Uz odgovornost svih do bezbjednih škola

Epidemiološka situacija može se kontrolisati samo ukoliko najmanje 95 odsto populacije poštuje propisane protiv epidemijske …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *