Naslovna / Vijesti / Društvo / Izazovi brojni – od redukovanih planove do organizacije nastave

Izazovi brojni – od redukovanih planove do organizacije nastave

Ministarstvo prosvjete ima još malo vremena da donese model po kome će se organizovati nastava koja u Crnoj Gori počinje 1. oktobra, a prema mišljenju sagovornika Pobjede, u ovom procesu moraju učestvovati sve relevantne institucije kako bi se došlo do najboljeg rješenja i kako bi djeca u školu krenula bez bojazni od zaraze korona virusom.

U Udruženju Roditelji kažu da su roditelji podijeljeni – neki smatraju da je odluka dobra, ali je više onih koji vjeruju da se moglo naći drugo rješenje.

Iz Sindikata prosvjete su ubijeđeni da zacrtani planovi i programi neće biti postignuti i da će u značajnoj mjeri morati da se redukuju.

Resor kojim rukovodi Damir Šehović tek je prije dva dana saopštio da se početak školske godine, na preporuku Instituta za javno zdravlje, odgađa za mjesec i da će djeca u školu krenuti 1. oktobra. Objašnjeno je da je procjena zdravstvenih vlasti da regularan početak školske godine, za koji je obrazovni sistem, kako su naveli, bio spreman, nosi rizik po zdravlje djece zbog neizvjesnog razvoja epidemiološke situacije koja je, iako pod kontrolom, i dalje složena.

Sindikat

Član izvršnog odbora Sindikata prosvjete i predsjednik podgoričkog odbora ovog sindikata Slobodan Savović upozorava da se nastavni planovi neće moći postići i vjeruje da su toga svjesni i u Ministarstvu prosvjete, Zavodu za školstvo i Centru za stručno obrazovanje.

“Planovi i programi će morati značajno da se redukuju. Biće sigurno uključena i onlajn nastava i to iziskuje ne samo skraćenje nego i „prepakovanje“ plana i programa”, naveo je on.

Savović je govoreći o odluci da nastava bude odgođena za mjesec kazao da su u Sindikatu pratili uporedna iskustva u zemljama Evropske unije i regiona i da su svjesni da nema uniformnog rješenja, ali da očekuju da će Ministarstvo ubrzo izaći sa konkretnim odlukama.

“Iz Ministarstva prosvjete su nas obavijestili da su se rukovodili isključivo preporukom Instituta, te da su ispoštovali tu preporuku. Da su mogli bolje ovo vrijeme da iskoriste, sigurno da jesu. Problematično je i to što nemamo nikakvu analizu nastave i projekta „Uči doma“ niti znamo prednosti i mane tog projekta”, kazao je on.

Izričit je da podržavaju odluku Instituta da se zaštiti zdravlje prosvjetnih radnika, djece i ostalog stanovništva jer, kako navodi, „ako je struka rekla da nije preporučljivo početi školsku godinu prije 1. oktobra te da to nosi rizik, ko onda ima hrabrosti i ko je pozvan da se tome suprotstavi“.

“Sindikat prosvjete podržava svaku mjeru koja je u interesu zaštite stanovništva od koronavirusa”, rekao je Savović.

Odgađanje početka školske godine, kako je objasnio, nije jedini problem koji u tom granskom sindikatu primjećuju.

“Ima 10 do 15 odsto zaposlenih na određeno u prosvjeti, pa ja pitam što sa njima, da li će se za njih organizovati konkursi i kad, da li će i kako biti angažovani u čitavom procesu. Kako zaštititi kolege kada počnu da rade, ali i kako obezbijediti tehničku podršku oko onlajn nastave, jer svi znamo da neka djeca, ali i profesori nemaju laptopove i „pametne“ telefone. Osim toga, sjever države je loše pokriven internetom”, ističe Savović i dodaje da su zabrinuti zbog svih ovih problema.

No, bez obzira na sve poteškoće s kojima se suočava i s kojima će se tek sresti obrazovni sistem, Sindikat prosvjete je, kaže Savović, tu da da doprinos.

“Na brojna pitanja svi moramo da damo odgovore jer samo tako možemo nešto dobro da uradimo”, zaključio je.

Roditelji

I u Udruženju Roditelji su spremni za saradnju sa institucijama, a izvršna direktorica Kristina Mihailović navodi i da je Ministarstvo prosvjete formiralo radnu grupu kako bi precizno definisali način na koji će se nastava održavati i kaže da su spremni da učestvuju.

“Tražili smo da nas obavijeste koje su to odluke donijeli, pa da i mi možda sugestijama i komentarima učestvujemo, jer želimo da doprinesemo iako su to teme za one koji se bave prosvjetom. Nadam se da će nas obavijestiti kada budu imali detaljniju sliku o svemu”, navela je Mihailović.

Prenoseći stav roditelja koji, od kad je prije dva dana Ministarstvo prosvjete objavilo odluku da će se đaci u klupe vratiti tek 1. oktobra, na portalu Roditelji u velikom broju pišu komentare i sugestije, Mihajlović kaže da su podijeljeni, ali da je više onih koji smatraju da je trebalo naći neko drugo rješenje.

“Ipak, znatan dio njih misli da je odluka ispravna i da se ništa specijalno neće promijeniti ako djeca krenu u školu za mjesec”, navela je ona.

U Udruženju su, dodaje, svjesni da odluku o tome pod kojim će uslovima djeca krenuti u školu nije lako donijeti, ali da nema puno mogućnosti za odstupanje, jer se zna šta može da se uradi.

“Niko neće pustiti djecu da idu u školu kao da se ništa ne dešava, ali određene mjere se moraju primjenjivati, ali i mora se precizirati kako i kada. Čekamo da vidimo narednih dana što će da saopšte”, navela je Mihajlović.

Ministarstvo prosvjete je o razlozima donošenja odluke i rizicima koji su je uslovili informisali Sindikat prosvjete i NVO Roditelji.

Mihajlović ističe da su naveli da sistem obrazovanja ne može da se ogluši o preporuke struke i sistema zdravstva, kao i da su škole bile spremne za početak nastave.

“Rekli su da će u narednom periodu uz struku i Zavod za školstvo definisati detalje, jer se mora pripremiti posebno plan i program kako će da se radi”, dodala je ona.

Iz Ministarstva prosvjete prije dva dana je rečeno da će u narednim danima Institut za javno zdravlje i predstavnici sistema obrazovanja definisati jasne preporuke na osnovu kojih će detaljno biti objašnjen način organizacije nastave u školama i vrtićima.

Istakli su da su prilikom donošenja odluke konsultovali predstavnike Ministarstva zdravlja, Instituta za javno zdravlje, Ministarstva finansija, Ministarstva ekonomije i Zavoda za školstvo.

Na društvenim mrežama komentari roditelja su različiti – neki daju bezrezervnu podršku odluci Ministarstva, dok su drugi skeptični. Mnogi se plaše da djeca možda ni neće ove godine krenuti u školu i da će biti organizovana onlajn nastava.

Ono što najviše brine roditelje je da će djeca, ako što prije ne krenu u školu, izgubiti radne navike.

Austrija sve razjasnila do tančina

Osvrćući se na rješenja zemalja u regionu, izvršna direktorica Udruženja Roditelji Kristina Mihailović je kazala da je Srbija donijela jasna i precizna rješenja, a da ih Hrvatska još razmatra.

“Hrvatska ima nedoumica kao i mi, ali je njihova radna grupa juče počela sa radom. Srbija jedina tačno zna kako će sve da izgleda”, navela je ona.

Mihailović, ipak, ističe rješenje Austrije koja je detaljno definisala modele za nekoliko različitih situacija po sistemu „semafora“.

“Ključno je da su sve uradili da olakšaju roditeljima situaciju i dostaviće im pisma sa preporukama, jer im je jasno da su roditelji u nedoumici i da im treba pomoć. Napravili su semafor sa četiri svijetla koja prikazuju različite epidemiološke situacije i onda se upravljaju po tome. Imaju od opcije da idu sa maskama do mjera distance, preko toga kako će raditi kad se pojave prvi slučajevi zaraze. Na primjer, u tom bi slučaju ukinuli fizičko, uveli bi onlajn rad sa jednim dijelom učenika, a drugi bi išli u školu. Imaju naravno i opciju da prekinu nastavu ako dođe do ekstremnih momenata”, pojašnjava Mihailović.

Konsultovati pedijatre i psihologe

Na pitanje da li smatra da je prilikom davanja smjernica za početak školske godine važno mišljenje pedijatara, ona kaže da je prirodno konsultovati ne samo njih, već i psihologe.

“Nikad od NKT-a nijesmo dobili odgovor na to da li konsultuju pedijatre i psihologe kada donose mjere koje se tiču djece, ali se nadam da to čine”, navela je Mihailović.

Izvor: Pobjeda

O RTPV

Pročitajte i

Završni radovi na adaptaciji i izgradnji sportskih igrališta u Gagovića imanju i terenu kod Gimnazije

U saradnji sa Ministarstvom sporta i mladih Crne Gore, Opština Pljevlja realizuje izgradnju novog terena …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *