Naslovna / Vijesti / Društvo / Prilika za mlade da volontiraju u zemljama EU

Prilika za mlade da volontiraju u zemljama EU

Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori i EU Info Centar, u saradnji sa organizacijom ADP-Zid – Kontakt tačkom za program Erasmus+ Mladi u akciji i“Evropska inicijativa za solidarnost“, organizuju online predavanje o programu Evropske unije “Evropska inicijativa za solidarnost (EIS)”, u okviru kojeg mladi mogu da se prijave za višemjesečno volontiranje u nekoj od zemalja članica EU.

“Online predavanje zakazano je u ponedjeljak 24. avgusta od 19 sati, a mogu da se prijave svi zainteresovani iz Crne Gore, tako što će popuniti formular na ovom linku. Tokom vebinara možete saznati kome je program namijenjen, kako se možete prijaviti i na koji način će biti organizovan u doba korone. Takođe, imaćete prilike da čujete iskustva i priče mladih iz Crne Gore koji su već učestvovali u ovom pogramu i kako je to program doprinio njihovom ličnom i profesionalnom razvoju”, saopštili su iz EU info centra.

„Evropska inicijativa za solidarnost“ je program EU namijenjen mladima od 18 do 30 godine, koji žele da kroz volontiranje doprinesu razvoju zajednice, nauče nešto novo i steknu vrijedna iskustva rada i života u inostranstvu.

“Nije neophodno da su studenti ili da posjeduju fakultetsku diplomu, kao ni savršeno znanje nekog jezika. Konkursi, koji su otvoreni tokom cijele godine, dostupni su na sajtu ovog programa, gdje je jasno navedeno šta je sve potrebno da biste se prijavili, a u većini slučajeva je to samo biografija sa propratnim motivationom pismom. Važno je naglasiti da su u okviru volonterskih projekata pokriveni svi troškovi kao što su: troškovi avionske karte, smještaja, osiguranja i kursa jezika, a mjesečno se dobija i džeparac”, objašnjavaju oni.

Volontiranje može da traje od dva do 12 mjeseci i pokriva najrazličitije oblasti od kulture, ljudskih prava, medicine, zaštite životne sredine i drugih.

Projekti treba da odgovore na važne društvene izazove, doprinesu jačanju zajednice, dok istovremeno omogućavaju volonterima da steknu korisno iskustvo, vještine i kompetencije za njihov lični, obrazovni, socijalni, građanski i
profesionalni razvoj.

“Evropska inicijativa za solidarnost nudi inspirativno i ohrabrujuće iskustvo mladim ljudima koji žele da pomognu, uče i razvijaju se. Mladi mogu da volontiraju u organizacijama u EU koje su akreditovane za taj program, a preko akreditovanih organizacija iz Crne Gore”, navode iz EU info centra.

Izvor: CdM

O RTPV

Pročitajte i

Potvrda za vrtić se može dobiti putem novog servisa

Roditelji koji žele da upišu djecu u vrtiće, potvrde od izabranih ljekara sada mogu dobiti …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *