Naslovna / Vijesti / Društvo / Stranci da ne brinu o zdravstvenoj zaštiti tokom ljetovanja

Stranci da ne brinu o zdravstvenoj zaštiti tokom ljetovanja

Svaki stranac koji se privremeno nalazi u Crnoj Gori, pa i turisti iz Srbije koji ovih dana dolaze na ljetovanje kod nas, nemaju razloga za brigu, jer će im u slučaju potrebe, kazao je za Dnevne novine direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Sead Čirgić, hitna medicinska pomoć biti pružena bez obzira na to imaju li sa sobom ovjeren obrazac Fonda zdravstva svoje zemlje ili ne.

PRAVO NA HITNU POMOĆ IMAJU SVI

“Stranac koji privremeno boravi u Crnoj Gori, ima pravo na hitnu zdravstvenu zaštitu u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti, odnosno zaključenim međunarodnim sporazumom o socijalnom osiguranju. Zdravstvena ustanova je dužna da strancu ukaže hitnu medicinsku pomoć, s tim da stranac sam snosi troškove pružene hitne medicinske pomoći, ukoliko ne dolazi iz države sa kojom Crna Gora ima zaključen međudržavni ugovor o socijalnom osiguranju”, rekao je Čirgić.

Prema njegovim riječima stranac koji dolazi iz države sa kojom Crna Gora ima zaključen međudržavni sporazum, treba sa sobom da donese odgovarajući obrazac izdat u skladu sa sporazumom, ovjeren od nosioca zdravstvenog osiguranja inostrane države.

“Na osnovu tog obrasca, nadležna filijala Fonda prema mjestu boravka stranca, izdaje strancu zdravstveni list koji mu služi za ostvarivanje prava na hitnu zdravstvenu zaštitu. Ukoliko stranac dolazi iz države sa kojom postoji međunarodni ugovor, a nije donio odgovarajući obrazac, preko nadležne filijale Fonda, naknadno će se zatražiti dostavljanje obrasca od nosioca zdravstvenog osiguranja stranca, u slučaju neophodne potrebe za pružanjem hitne zdravstvene zaštite”, objasnio je Čirgić.

Ovo je, kaže, uobičajena procedura ostvarivanja zdravstvene zaštite stranaca u našim zdravstvenim ustanovama, za vrijeme privremenog boravka.

KORONA NIJE POOŠTRILA MJERE FONDA

Iako postoji bojazan da će zbog epidemije Covid-19 doći do povećanja broja stranaca koji će zatražiti neophodnu medicinsku pomoć, mjere crnogorskog Fonda, kaže Čirgić, nisu pooštrene.

“Međutim epidemiološka situacija je uslovila definisanje pravila postupanja prilikom ulaska stranaca za vrijeme turističke sezone, kao i postupanje sa strancima sumnjivim na oboljevanje od COVIDa 19 ili oboljelim, a u skladu sa naredbama Ministarstva zdravlja i preporukama Instituta za javno zdravlje Crne Gore”, rekao je Čirgić.

U redovnim situacijama, pojašnjava, turisti koji imaju potrebu za hitnom zdravstvenom zaštitom obraćaju se domu zdravlja ili jedinici Zavoda za hitnu medicinsku pomoć u mjestu boravka, koja im ukazuje hitnu medicinsku pomoć i vrši procjenu potrebe za upućivanjem u drugu odgovarajuću zdravstvenu ustanovu, u zavisnosti od težine povrede ili medicinskog stanja.

“Ukoliko usljed postojeće epidemiološke situacije, strani turista posumnja na COVID-19, ukoliko je smješten u hotelu, obraća se licu koje je zaduženo za ove prijave (recepcija i sl.), koje dalje prosljeđuje turistu u Dom zdravlja ili nadležnom epidemiologu, gdje će mu u skladu sa kliničkom slikom odrediti samoizolaciju u hotelu ili karantinu, odnosno ukoliko je riječ o težoj kliničkoj slici, biće prevežen sanitetskim vozilom doma zdravlja ili jedinice HMP u barsku, nikšićku ili beransku bolnicu u zavisnosti od regije u kojoj stranac boravi”, precizirao je Čirgić i poručio da nema mjesta brizi jer će svaki stranac koji privremeno boravi u Crnoj Gori dobiti hitnu zdravstvenu zaštitu bez obzira da li ima obrazac ili ne.

Izvor: Dnevne novine

O RTPV

Pročitajte i

U Vojsku primljen 141 vojnik po ugovoru

Ministarstvo odbrane je nakon spovedenih intervjua i provjera, u Vojsku Crne Gore primilo 141 vojnika. …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *