Naslovna / Vijesti / Ekonomija / Na snazi 43 ugovora za eksploataciju ruda, korona nije usporila proizvodnju

Na snazi 43 ugovora za eksploataciju ruda, korona nije usporila proizvodnju

Vlada Crne Gore trenutno ima na snazi 43 ugovora o eksploataciji mineralnih sirovina koji, uprkos epidemiji korona virusa, nijesu stali, saopšteno je Dnevnim novinama u Ministarstvu ekonomije.

Poteškoća je, kako su naveli, bilo i odnosile su se na određeni broj radnika u karantinu, te otežano organizovanje izvoza mineralne sirovine.

“Posljedice nijesu imale drastičnih efekata. U sektoru eksploatacije mineralnih sirovina proces proizvodnje, u cjelosti posmatrano, kontinuirano se odvijao, bez obustavljanja aktivnosti. Kriza koja je izazvana pojavom i posljedicama korona virusa imala je uticaj na cijeli svijet i cjelokupnu svjetsku privrednu aktivnost, pa samim tim se uticaj iste osjetio i na tržištu Crne Gore”, istakli su u nadležnom resoru.

NOVA ISTRAŽIVANJA

Od početka godine do danas, Ministarstvo je zaključilo četiri koncesiona ugovora za detaljna geološka istraživanja i eksploataciju čvrstih mineralnih sirovina. Prema njihovim informacijama, dodijeljene koncesije se realizuju u Kotoru, Danilovgradu, Nikšiću i Baru.

“U toku su postupci javnog nadmetanja za dodjelu još sedam koncesija. Tokom prošle godine zaključeno je pet ugovora o koncesiji u oblasti čvrstih mineralnih sirovina, dok je za jedan ugovor aneksom odobreno proširenje eksploatacionog polja radi uvećanja sirovinske baze”, rekli su u Ministarstvu, dodajući da ti podaci ukazuju na tendenciju rasta broja koncesionih ugovora u rudarstvu, koji prestavlja osnovu za vršenje koncesione djelatnosti.

Ruda i kamen se, osim u Pljevljima i Nikšiću, eksploatišu i na Žabljaku, u Bijelom Polju, Rožajama, Mojkovcu, Beranama, Cetinju, Danilovgradu, Podgorici, Kotoru, Herceg Novom, Baru i Ulcinju.

VEĆA EKSPLOATACIJA

U Ministarstvu su, na pitanje naših novina, kazali da je u prvih pet mjeseci proizvedeno 902.690 tona uglja i ruda metala, što je 14 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

“Prema podacima Uprave za statistiku, za uporedni period januarmaj prošle i ove godine, proizvodnja u sektoru vađenje ruda i kamena ostvarila je rast od 17 odsto. Sektor vađenje ruda i kamena, u poređenju sa prvim kvartalom, u drugom kvartalu ove godine bilježi pad od 19,6 odsto, što je uzrokovano pomenutim poteškoćama. Ipak, odnos prva dva kvartala ove i istog perioda prethodne godine pokazuje rast rudarske proizvodnje za 12,9 odsto”, precizirali su u Ministarstvu.

Oni su istakli da su rude i metali definisani Državnim planom eksploatacije do 2028. godine kao najznačajnije mineralne sirovine u Crnoj Gori, koje čine više od 80 odsto ukupne rudarske proizvodnje.

IZVOZ

Mineralne sirovine koje se izvoze, kako su rekli u Ministarstvu, su crveni boksiti i koncentrat olova i cinka, što čini oko 40 odsto ovogodišnje ukupne proizvodnje uglja i ruda metala. “Značajna mineralna sirovina za koju postoji potražnja na inostranom tržištu je arhitektonsko-građevinski-ukrasni kamen, koji je dominantno zastupljen u centralnoj regiji.

Među koncesionarima u oblasti čvrstih mineralnih sirovina nalaze se kompanije čiji su osnivači lica iz evropskih kao i zemalja regiona-Poljske, Švajcarske, Italije, Slovenije i Srbije”, zaključili su u Ministarstvu.

Izvor: Dnevne novine

O RTPV

Pročitajte i

Zbog neplaćenih računa EPCG gasila struju kod 24.676 potrošača

Veliki broj kupaca žali se državnoj Elektroprivredi (EPCG) zbog problema sa računima za struju i …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *