Naslovna / Vijesti / Društvo / U pripremi novi alati za borbu protiv epidemije koronavirusa

U pripremi novi alati za borbu protiv epidemije koronavirusa

Nacionalno koordinaciono tijelo za borbu protiv zaraznih bolesti, Ministarstvo zdravlja, Institut za javno zdravlje i Uprava za inspekcijske poslove, u saradnji sa Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država pripremaju nove digitalne alate kojima će pospješiti i ojačati borbu protiv epidemije korona virusa, saopšteno je iz Vlade.

“Projekat „Montenegro COVID-19 Online Platform“ kao donatorski projekat finansira Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Podgorici, a implementira kompanija „Amplitudo“. Ambasada SAD ovim pruža dodatnu pomoć Vladi Crne Gore da se na najbolji način izbori sa izazovima koje epidemija donosi”, navodi se u saopštenju.

Kako su kazali, digitalna platforma eDonacije i aplikacija Qarta kreiraju se sa ciljem da se obezbijedi sistemsko praćenja i poboljšanje epidemiološkog stanja u Crnoj Gori, odnosno da:

  • epidemiolozima pomognu u što efikasnijem suzbijanju virusa Covid-19;
  • nadležnim institucijama pruže pristup sveobuhvatnoj, preciznoj i redovno ažuriranoj bazi podataka o svim relevantim informacijama;
  • olakšaju ciljano i svrsishodno prikupljane i raspodjelu potrebnih resursa za borbu protiv korone koja dolaze kroz donacije;
  • omoguće bržu komunikaciju timova za reagovanje, ali i efikasnije umrežavanje institucija i građana.

“Platforma za doniranje – eDonacije predstavljaće jedinstvenu digitalnu zajednicu donatora u Crnoj Gori. Povezaće institucije kojima je potrebna pomoć i organizacija koje imaju mogućnost i žele da izvrše donaciju potrebnih dobara ili novca. Na taj način, brzo i direktno će se raspoređivati potrebni resursi, a sredstva prikupljati u skladu sa realnim potrebama. Platforma će biti dostupna svim građanima, organizacijama i institucijama.

QARTA (Quarantine Reporting Task Assistant) aplikacija služiće za efikasniju razmjenu podataka vezanih za obolijevanje od novog koronavirusa kao i praćenje poštovanja mjera karantina i samoizolacije. Zahvaljujući ovom alatu, nadležne institucije imaće učinkovitiju razmjenu podataka u realnom vremenu o licima u samoizolaciji koja su došla preko nekih od graničnih prelaza ili su izašla iz karantina; onima koji su smješteni u instutucionalnim karantima, licima pod zdravstvenim nadzorom i onima koji su ostvarili kontakt sa nekima od oboljelih”, navodi se saopštenju.

Potpredsjednik Vlade Crne Gore i predsjednik Nacionalnog koordinacionog tijela, Milutin Simović, identifikovao je ove tehnološke alate kao korisne, ne samo kao dodatnu pomoć za zaustavljanje trenutnog talasa pandemije već i kao upotrebljive platforme za druga javnozdravstvena događanja u budućnosti koja će eventualno zahtjevati brzu i učinkovitu razmjenu informacija i podataka.

On je zahvalio Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država na podršci koju pruža Vladi Crne Gore u odgovoru na epidemiju bolesti COVID 19.

O RTPV

Pročitajte i

Lokalne samouprave, Uprava policije i Uprava za inspekcijske poslove dogovorile koordinirane kontrole poštovanja epidemioloških mjera

Nadležni organi u lokalnim samoupravama će zajedno sa Upravom policije i Upravom za inspekcijske poslove …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *