Naslovna / Vijesti / Društvo / Sa granice vratili 26.190 kilograma krompira

Sa granice vratili 26.190 kilograma krompira

Sanitarni inspektori su u julu spriječili da, zbog lošeg kvaliteta, u Crnu Goru uđe 26.190 kilograma krompira i 2.721 kilogram banana, piše u izvještaju Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

Kako navode, sa granice je vraćena i pošiljka stonog grožđa teška 1.825 kilograma, jer je sadržala veću količinu pesticida od dozvoljene.

Uvoz

“Ukupno je uzeto 226 uzoraka pri uvozu, a laboratorijski je ispitano 22,3 odsto pošiljki iz uvoza”, piše u dokumentu.

U odjeljku koji se odnosi na unutrašnju kontrolu koju je radila fitosanitarna inspekcija, navodi se da su urađena 173 inspekcijska pregleda.

“U unutrašnjoj kontroli uništeno je devet kilograma sjemenskog luka i 19,25 kilograma sjemenskog kukuruza zbog lošeg kvaliteta i nepotpune deklaracije”, piše u izvještaju.

Zabranjen je, kako navode, promet 60 kilograma đubriva i 2,5 kilograma sredstava za zaštitu bilja zbog prepakivanja i nepropisnog označavanja za koje je izdat prekršajni nalog u iznosu od 650 eura.

“Tokom navedenih inspekcijskih kontrola fitosanitarni inspektori uzeli su ukupno 52 uzorka”, precizirano je u dokumentu.

Inspektori za hranu su, pri unutrašnjoj kontroli, obišli 598 objekata u kojima su kontrolisali da li se poštuju mjere utvrđene Zakonom o zdravstvenoj zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Prijave

“U 197 objekata vršena je i kontrola postupanja i sprovođenja obaveza utvrđenih Zakonom o bezbjednosti hrane. Kontrolama je utvrđeno da subjekti koji obavljaju djelatnost proizvodnje i prometa hrane u visokom procentu postupaju u skladu sa zakonom. Utvrđeno je da se objekti i oprema održavaju u čistom i funkcionalnom stanju i da su lica koja vrše prodaju u propisanoj radnoj i zaštitnoj odjeći. S obzirom na trenutno stanje korona epidemije u Crnoj Gori u ovom periodu je znatno manji broj otvorenih hotela i restorana u odnosu na isti izvještajni period prethodne godine, naročito u primorskim opštinama. Kontrolama je utvrđen određeni broj manjih nepravilnosti koje su se najčešće odnosile na nepravilno izloženu i označenu hranu, neodržavanje objekta i/ili opreme u čistom i funkcionalnom stanju”, navodi se u dokumentu.

Zbog utvrđenih nepravilnosti inspektori su izdali 23 novčane kazne u ukupnom iznosu od 5.295 eura i uručili dva rješenja o zabrani rada zaposlenih osoba.

“Izdato je 197 rješenja o privremenoj zabrani stavljanja na tržište proizvoda do otklanjanja uzroka neusaglašenosti; 21 rješenje o otklanjanju nepravilnosti; rješenje o stavljanju van prometa i uništavanju nebezbjedne hrane i 49 ukaza o otklanjanju nedostataka manjeg rizika za čije otklanjanje je potrebno kratko vrijeme”, piše u dokumentu.

Sporno 30 kilograma sirćeta

Zabranjen je uvoz 30 kilograma sirćeta od divljih jabuka zbog nižeg sadržaja ukupnih kisjelina u odnosu na propisane vrijednosti.

“Tokom jula, od ukupnog broja pregledanih pošiljki iz uvoza, hrane neživotinjskog porijekla u nadležnosti inspekcije za hranu, donijeta su dva rješenja o zabrani uvoza pošiljke dodatka ishrani zbog povećanog sadržaja teških metala u odnosu na dozvoljenu MDK”, navodi se u dokumentu.

Salmoneloza potvrđena kod dva jata živine

Zarazna bolest salmoneloza potvrđena je kod dva jata živine (ukupno 23.000 životinja) zbog čega su veterinarski inspektori naredili sanitarno klanje. Živina nije stigla do gazdinstava, jer su ih inspektori držali u karantinu i utvrdili da su životinje zaražene nakon čega su uradili eutanziju.

“Zbog suzbijanja zaraznih bolesti životinja sprovedene su mjere u skladu sa propisima – eutanazija i neškodljivo uklanjanje živine kod koje je potvrđena zarazna bolest salmoneloza tokom trajanja karantina za uvezene životinje (dva jata, 23.000), izvršeno je sanitarno klanje živine i preduzete su mjere za suzbijanje američke kuge pčelinjeg legla i Q groznice”, piše u dokumentu.

Izvor: RTCG

O RTPV

Pročitajte i

Lokalne samouprave, Uprava policije i Uprava za inspekcijske poslove dogovorile koordinirane kontrole poštovanja epidemioloških mjera

Nadležni organi u lokalnim samoupravama će zajedno sa Upravom policije i Upravom za inspekcijske poslove …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *