Naslovna / Vijesti / Društvo / Kod ljekara sa ličnom do kraja godine

Kod ljekara sa ličnom do kraja godine

Novi nacionalni identifikacioni dokument (NID) trebalo bi da zamijeni ostala dokumenta, između ostalog i zdravstvene knjižice.

Direktor Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO) Sead Čirgić kazao je u Jutarnjem proigramu TVCG da bi kod ljekara sa ličnom kartom građani trebalo da idu od kraja ove godine.

“Završen je tenderski postupak čitača koje je neophodno instalirati na svim lokacijama u zdravstvenom sistemu, kojih ima oko 1500. Rok isporuke čitača je mjesec dana i vjerujem da će zdravstveni sistem usjeti da se obezbijedi sa tim čitačima”, kazao je Čirgić.

Novim dokumentom biće pojednostavljen pristup platformi eZdravlje (ezdravlje.me).

“To su mogućnosti koje pruža nacionalni identifikacioni dokument i već se radi na tome. Očekujemo da se završi razvoj sistema koji je u nadležnosti Ministarstva jave uprave, što je opet preduslov da bi to moglo da zaživi, da se sa ličnom kartom može pristupiti svim servisima u roku od jedne sekunde”, istakao je Čirgić.

Takođe, cilj je da se spriječi zloupotreba dokumenata.

“Prije svega, nacionalni identifikacioni dokument pruža veću sigurnost podataka za osiguranike i bolju kontrolu tih podataka. Mnoge stvari će biti uređenije”, naveo je Čirgić.

O RTPV

Pročitajte i

Novih 230 slučajeva koronavirusa u Crnoj Gori, u Pljevljima zabilježena četiri slučaja infekcije

Laboratorije Instituta za javno zdravlje su od posljednjeg presjeka završile PCR analizu 664 uzorka na …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *