Naslovna / Vijesti / Kultura / Prva zbirka poezije za djecu „Let u maštolet“ autora Miljana Sandića

Prva zbirka poezije za djecu „Let u maštolet“ autora Miljana Sandića

Nedavno je u izdanju Književnog kluba „Dalma“ izašla iz štampe prva knjiga poezije našeg sugrađanina Miljana Sandića. Recenzenti knjige su Dragoljub – Drago Božović i Rajko Palibrk. Knjiga „Let u maštolet“ štampana je u tiražu od 300 primjeraka.

Pisati poeziju za djecu mogu i smiju samo oni koji u svojoj duši osjećaju da su prihvaćeni od djece i da su stekli njihovo povjerenje, ali i tada uz oprez da to što su stekli kod djece olako ne prokockaju pod uticajem svega onog ružnog što je sastavni dio života odraslih.

Miljan Sandić se sa svojim buketom pjesama za djecu po naslovom „Let u maštolet“ ohrabrio da pred djecu, tu najstrožiju kritičku javnost iznese svoje stihove u potpunosti svjestan naprijed rečenog. Sama ta činjenica zaslužuje pohvalu i podršku onih koji se nisu usudili na tako težak i izazovan korak iako su možda željeli ili namjeravali – kazao je recenzent knjige Rajko Palibrk i dodao da pored svega onog što odlikuje dobru poeziju za djecu u Sandićevim stihovima vidno je prisutan blagi i nenametljivi edukativni momenat iskazan na vješt i za djecu nesumljivo prilagođen, razumljiv i zanimljiv način.

Recenzent Dragoljub – Drago Božović kaže da je potpisnik prvog suda o dječjim pjesmama iz ove zbirke sam autor. Drugi sud je odluka da se zbirka štampa. Treću najvažniju daće mladi čitaoci, kojima je namjenjena.

Božović dodaje da pjesme iz ove zbirke nisu nastale slučajno, ili same od sebe, već su isključivo plod individualnog autorovog napora, lične volje i književne obdarenosti. Najveća inspiracija ljubav prema djeci.

Autor Miljan Sandić piše dječju i lirsku poeziju, priče, anegdote, aforizme, epigrame i dr. Prvi prozni tekst koji je napisao kao učenik sedmog razreda osnovne škole „Jezdimir Lovrić“ u Krupicama pod naslovom „U snježnoj vijavici „ objavljen mu je daleke 1970. godine u dječjem časopisu „Titov pionir“. Bio je to njegov prvi let u literarni svijet na koji ga je podstakao njegov tadašnji nastavnik Radovan Vujadinović, sada poznati afirmisani književnik. Dobitnik je više nagrada, zahvalnica, diploma i povelja.

„Let u maštolet“  je prva zbirka, koju štampa i koju posvećuje svojim dragim unucima Ivi i Luki i ostaloj djeci.

O Vesna Tanjević

Pročitajte i

Knjiga “Znamenja slobode”

Spomenici narodnooslobodilačkog rata u Pljevaljskom kraju predstavljeni su u knjizi “Znamenja slobode” koju je uradilo …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *