Naslovna / Vijesti / Politika / Saopštenje za javnost povodom šovinističkih poruka u Pljevljima

Saopštenje za javnost povodom šovinističkih poruka u Pljevljima

Povodom šovinističkih poruka usmjerenih protiv naših sugrađana – pripradnika manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica u Pljevljima, želimo da izrazimo ogorčenje i revolt zbog činjenice da se takve situacije događaju u savremenoj, nezavisnoj i multietničkoj Crnoj Gori, kao i da apelujemo na sve nadležne organe da u najskorijem vremenskom roku počinioca ili počinitelje ovog teškog krivičnog djela privedu pravdi.

Poštovanje osnovnih ljudskih prava i zaštita nacionalnih manjina predstavljaju osnovne faktore stabilnosti i socio-ekonomskog razvoja svake države. Princip poštovanja posebnosti unutar jedinstva i jedinstva unutar različitosti, definisan je na nivou Evropske unije kao jasan integracijski uslov, kroz koji se manifestuje stepen zaštite prava manjina i očuvanja njihovog identiteta, a samim tim i stepen razvijenosti demokratije u jednoj državi.

Prema Ustavu, Crna Gora predstavlja građansku i državu socijalne pravde, u kojoj žive različite etničke grupe karakteristične po svom identitetu, kulturi, religiji i umjetničkom nasleđu. Uprkos razlikama koje postoje između ovih etničkih grupa, te činjenici da nijedna etnička grupa ne čini većinu stanovništva, Crna Gora je razvila model koegzistencije zasnovan na opštoj međuetničkoj toleranciji i ustavnim garancijama zaštite prava manjina.

U izuzetno osjetljivom društveno-političkom ambijentu, neophodno je da svi akteri prihvate odgovornost stvaranja društvene klime koja će sadašnje i buduće generacije osloboditi stigme vremena u kojem živimo, kao i da budu uloženi odlučniji napori ka poboljšanju međusobnih odnosa uz snažno osuđivanje i nepriklanjanje zločinačkoj i nehumanoj prošlosti.

CEDEM se snažno zalaže za otvoreno, antifašističko i slobodno društvo, baš kao i za pravednu državu u kojoj će bez izuzetka biti garantovana sigurnost i dostojanstvo svim njenim građanima.

Stoga apelujemo na nadležne institucije za veću efikasnost i transparentnost u zaštiti bezbjednosti i imovine građana i Ustavom utvrđenih sloboda i prava, ali i preventivnog djelovanja, kako bi se pripadnici manjinskih naroda osjećali ravnopravno i bezbjedno, bez straha za svoje živote i imovinu.

Izvor: cedem.me

O RTPV

Pročitajte i

Nuhodžić u Pljevljima: Otkrićemo počinioce gnusnih krivičnih djela koja udaraju na temelj Crne Gore

Upotrijebićemo sva zakonska sredstva da pronađemo počinioce gnusnih krivičnih djela koja udaraju na temelj Crne …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *