Naslovna / Vijesti / Društvo / Fakulteti zaduženi da kontrolišu nošenje maski, studenti da mjere temperaturu

Fakulteti zaduženi da kontrolišu nošenje maski, studenti da mjere temperaturu

Univerzitet Crne Gore dobio je preporuke od Instituta za javno zdravlje za održavanje predavanja u kojima je propisano da studenti svaki put prije odlaska na fakultet moraju da izmjere tjelesnu temperaturu, a u prave ustanova da kontrolišu nošenje zaštitnih maski.

Navode da studenti, nastavno i dr. zaposleno osoblje ne dolaze na fakultet ukoliko imaju akutne zdravstvene tegobe (npr. simptomi akutne respiratorne ili crijevne infekcije; povišena tjelesna temperatura, gubitak čula (osjeta) mirisa i/ili ukusa isl.)

“Obaveza je studenata, nastavnog i nenastavnog osoblja da provjere tjelesnu temperaturu prije polaska na fakultet. U trenutnim epidemiološkim okolnostima, u cilju smanjenja mogućeg rizika za širenje infekcije i okolnosti pod kojima se preporučuje obavljanje nastave (nošenje maski), preporučuje se da univerziteti/ prosvjetne vlasti sagledaju mogućnost skraćivanja dužine trajanja časova na 30 minuta i smanjenja broja časova u toku dana (preporuka je da studenti imaju maksimalno časova)”, navode iz Instituta

Kako dodaju, nastavno i drugo osobolje na fakultetu kao i studenti, na fakultet dolaze sa maskama na licu, koje su u obavezi da nose sve vrijeme boravka na fakultetu, kao i nakon napuštanja fakulteta. Preporučuje se da student pored maske sa kojom dolazi na fakultet sa sobom ima još najmanje dvije do tri maske u rezervi za slučaj da ima potrebu da promijeni Macicy, kao i posebnu kesu za odlaganje korišćenih maski (posebno ako su to platnene maske koje će vratiti sa sobom radi pranja i ponovnog korišćenja).

“Uprava fakulteta je odgovorna da obezbijedi nadzor nad nošenjem maski i održavanje propisane fizičke distance u prostorijama fakulteta kao i dvorištu fakulteta prilikom dolaska na fakultet, boravka u prostorijama fakulteta i njegovog napuštanja nakon održane nastave. Broj studenata u učionicama, amfiteatrima i vježbaonicama određuje se prema njihovoj veličini, a u skladu sa kriterijumom da svakom studentu treba obezbijediti najmanje 4 m2 prostora “, navode iz Instituta.

Izvor: Dan

O RTPV

Pročitajte i

Lokalne samouprave, Uprava policije i Uprava za inspekcijske poslove dogovorile koordinirane kontrole poštovanja epidemioloških mjera

Nadležni organi u lokalnim samoupravama će zajedno sa Upravom policije i Upravom za inspekcijske poslove …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *