Naslovna / Vijesti / Društvo / Nastava u četiri, pa i šest smjena

Nastava u četiri, pa i šest smjena

Nastava ograničena na četiri časa u trajanju od po pola sata uz desetominutni odmor koji će učenici provoditi u učionici, dio je strategije koju su u okviru akcionih planova u susret zvaničnom početku školske godine, pripremile školske ustanove oslanjajući se na zdravstvene preporuke i u iščekivanju konačnih smjernica nadležnog resora, piše Pobjeda.

Direktorica Osnovne škole “Radojica Perović” Mirjana Bošković navodi da je radni nacrt predvidio da redovnu nastavu u školskim prostorijama pohađaju učenici od prvog do šestog razreda, dok je za učenike od sedmog do devetog razreda predviđeno izvođenje onlajn nastave, uz kako objašnjava, nastojanje da i za ove razrede u skladu sa prostornim kapaciteta škola, bude obezbjeđeno da se provjera znanja odvija u učionicama.

Sa druge strane izvjesnije je, kako je nezvanično rečeno, da će se nastava u srednjim školama dominantno pratiti onlajn, uz mogućnost uvođenja u školske klupe pojedinih razreda, najprije prvog.

“Planirano je da učenici od prvog do šestog razreda pohađaju školu u četiri smjene, iako imamo određena pomjeranja za pojedine razrede, pa se i njihove smjene mimoilaze, tako da bih mogla da kažem da ćemo praktično raditi i u šest smjena, od 7.30 pa uveče do poslije 18 časova. Planirano je da učenici prvog, trećeg i četvrtog razreda idu prije podne, a učenici drugog, petog i šestog razreda idu poslije podne. Učenike ćemo smještati po njih 15, tako da ćemo za svako odjeljenje imati dvije grupe”, pojasnila je Bošković.

Budući da će nastava u školama biti ograničena na po četiri časa, Bošković nije mogla da detaljnije kaže na koji način će ovo pitanje biti konkretno uređeno, ističući da smjernice u vezi sa tim čekaju od Ministarstva prosvjete.

OPCIJE

Direktorica podgoričke Gimnazije Zoja Bojanić Lalović navodi da bi se, ukoliko se odluči da se predavanja i u srednjim školama odvijaju redovno, putem onlajn nastave, pratile vještine likovno, fizičko i muzičko i izborni predmeti, osim onih koji su od značaja za dopunu maturskog standarda, dok bi se sve ostalo moglo kombinovati u okviru redovne nastave.

“Svaka odluka Ministarstva prosvjete biće praćena saradnjom nastavnika i Zavoda za školstvo kako bi napravili dobru kombinaciju redovne i onlajn nastave. Ili bi sve radili onlajn, pa bi u tom slučaju takođe plan i program prilagodili novonastaloj situaciji. Škola je svakako spremna, i u slučaju da sva četiri razreda krenu, mi imamo isplanirane četiri smjene”, kazala je Bojanić Lalović.

Direktorice podgoričkih škola potvrdile su redovna nastava u obimu u kojem se bude izvodila, realizovaće se uz poštovanje svih zdravstvenih preporuka nošenje maski, poštovanje distance i dezinfekcija prostora.

“Svi zaposleni, kao i učenici, biće obavezni da nose maske. Predviđeno je adekvatno rastojanje između učenika, svakodnevno mjerenje temperature učenika i zaposlenih prilikom ulaska u školu, dozeri sa dezinfekcionim sredstvima će se nalaziti u svakoj učionici, u holovima i toaletima. U toku je nabavka, škole su već dostavile Ministarstvu prosvjete svoje potrebe, tako da se isporuka očekuje. Takođe, biće više dežurstava u holovima i dvorištima da bi svu djecu uspjeli da ispratimo”, naglasila je Bošković.

Škole će, kako je rečeno iskoristiti i sve raspoložive ulaze, a među smjenama biće pravljena i potrebna vremenska distanca kako bi se prostorije kompletno dezinfikovale.

“Kakva god odluka Ministarstva prosvjete bila Gimnazija je spremna. Ukoliko je to povratak učenika ili dijela učenika u učionice napravili bismo podjelu obaveza tehničkog osoblja, zaposlenih, otvorili tri ulaza kako bismo obezbijedili siguran ulazak učenika, obezbijedili dovoljan broj učionica, dovoljno sredstava za higijenu, maske za zaposlene i time pokazali ozbiljnost i za ovakav vid organizacije. Ukoliko se, pak, budu odlučili za onlajn nastavu, za sve učenike ili dio učenika, i tu smo pripremljeni, nabavili smo svoj softver i time obezbijedili sve uslove za valjanu komunikaciju i protok materijala na relaciji nastavnik/učenik”, tvrdi Bojanić Lalović.

IZAZOV

Ovakav plan izvođenja nastave, koji podrazumijeva naprije dijeljenje odjeljenja i rad u više smjena bio je, tvrde direktorice, veliki izazov za škole koje, kako kažu, imaju veliki broj učenika a ograničene prostorne kapacitete.

“Sa prostornim kapacitetima imamo problema, već smo bili planirali i da normalnu školsku godinu počnemo u više smjena jer naša škola broji 1.718 učenika, raspoređenih u 62 odjeljenja, a imamo svega 28 učionica. Upisali smo i devet odjeljenja prvaka, tako da je suvišno reći koliko nam je teško da se smjestimo”, navela je Bošković.

Otuda, kako kaže, ima bojazni u dijelu raspoređivanja i smještanja učenika od sedmog do devetog razreda, ukoliko bi konačan plan predvidio da i oni jedan dio nastave moraju provesti u školskim klupama. Ipak, dodaje, nastojaće da koliko je u njihovoj moći ispune i takav zahtjev, ukoliko bude neophodan.

“Teško nam je da organizujemo i dio nastave u školskim prostorijama za učenike od sedmog do devetog razreda. Bili bi srećni kada bi imali taj prostor, pa da oni mogu makar jednu nedjelju u toku mjeseca da dođu i da budu ispitani ili da rade testove u školi, ali nijesam sigurna u kolikoj mjeri ćemo moći to da ispunimo, jer nama tokom nastave učenici koji idu u školu ispunjavaju sve školske prostorije osim četiri, a to je malo da se smjeste učenici tri razreda tokom jedne nedjelje. Svakako, potrudićemo se da napravimo neke kombinacije kako bi oni mogli taj dio nastave da odrade u školi, ukoliko bude tako preporučeno”, istakla je Bošković.

I direktorica podgoričke Gimnazije navodi da je brojnost škole, koja upisuje 2.200 učenika i zapošljava preko 150 osoba, izazov u svakom smislu, i prostornom i zdravstvenom.

Ministarstvo prosvjete: Uskoro model nastave sa kojim će se početi

“Nova školska godina počinje 1. oktobra, a narednih dana biće objavljen model nastave sa kojim će se početi”, saopšteno je iz Ministarstva prosvete.

Paralelno, od sredine avgusta snimaju se časovi za onlajn nastavu koji će biti rezerva obrazovnom sistemu i već je snimljen dovoljan broj časova da pokrije prvi klasifikacioni period.

“Nastavićemo sa snimanjem, jer ovi časovi mogu biti koristan resurs za obrazovni sistem i u regularnim uslovima”, kazala je portparol Ministarstva Milica Lekić.

Odmori u učionici

Školski odmori koji budu predviđeni odvijaće se u istoj prostoriji u kojoj je držana nastava, dakle, đaci neće izlaziti u dvorište. Plan koji je napravljen po smjenama predviđa da nema kabinetske nastave. Djeca će sve vrijeme koje su u školi boraviti u jednoj

Roditelji će biti upućeni u sve pojedinosti

Kako bi i roditelji bili detaljno obaviješteni o svim izmjenama i predloženim planovima, Bošković navodi da će biti održani roditeljski sastanci.

“Roditelje ćemo detaljno obavijestiti o tome kako će se odvijati nastava. Važno je i da će se svima sugerisati da ukoliko dijete ima povišenu temperaturu ne ide u školu. U tom dijelu smo i mi predložili da ukoliko dijete bude razvilo simptome tokom nastave da ga izdvojimo u posebnu prostoriju gdje može boraviti do onog momenta kada roditelj dođe po njega”, kazala je Bošković.

Bošković: Plan i program će biti usklađeni sa TV sadržajima u okviru projekta UčiDoma

Direktorica Osnovne škole “Radojica Perović” Mirjana Bošković ističe da je u trenutnom procesu usaglašavanja nastave i izmijenjenih uslova rada od posebnog značaja što je “Zavod za školstvo pripremio neizmijenjene nastavne planove i programe, jednobrazne za sve škole”. Dodaje da očekuju da će u narednih nekoliko dana biti dostavljeni školama.

“Škole će raditi po istom planu i programu koji je usklađen i sa televizijskim sadržajima u okviru projekta UčiDoma čije je snimanje u toku. Neće biti velikih odstupanja i svi će imati mogućnost da prate iste nastavne jedinice u isto vrijeme. Ovakav način jednobraznog praćenja nastave uticaće i na bolju saradnju između nastavnika, učenika i uprava škola”, zaključila je Bošković.

Izvor: Pobjeda

O RTPV

Pročitajte i

Lokalne samouprave, Uprava policije i Uprava za inspekcijske poslove dogovorile koordinirane kontrole poštovanja epidemioloških mjera

Nadležni organi u lokalnim samoupravama će zajedno sa Upravom policije i Upravom za inspekcijske poslove …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *