Naslovna / Vijesti / Društvo / MP: Prijave poslodavaca za Program stručnog osposobljavanja do 15. oktobra

MP: Prijave poslodavaca za Program stručnog osposobljavanja do 15. oktobra

Javni poziv za učešće poslodavaca u Programu stručnog osposobljavanja lica sa stečenim visokim obrazovanjem, koji se realizuje devetu godinu zaredom, objavljen je danas, a prijave će se podnositi od 15. septembra do 15. oktobra do 15 sati.

Za učešće u Programu mogu se prijaviti poslodavci iz privatnog i javnog sektora koji obavljaju djelatnost na teritoriji Crne Gore. Prijave za poslodavce iz privatnog sektora podnose se područnoj jedinici Zavoda za zapošljavanje Crne Gore (birou rada / kancelariji) prema sjedištu poslodavca i preko portala elektronske uprave (eUprave). Poslodavci iz javnog sektora prijave za učešće u Programu podnose Upravi za kadrove i preko portala elektronske uprave (eUprave).

Uputstvo za podnošenje prijave za sve poslodavce preko eUprave se nalazi na portalu www.euprava.me.

Korisnici Programa, dobiće priliku za prijavu nakon isteka rokova za prijavu poslodavaca. Pravo na stručno osposobljavanje imaju lica sa stečenim visokim obrazovanjem koja nemaju radno iskustvo u određenom nivou obrazovanja i na evidenciji su Zavoda za zapošljavanje.

-Stručno osposobljavanje korisnika traje devet mjeseci i priznaje se kao radno iskustvo u trajanju od 12 mjeseci i kao uslov za polaganje odgovarajućeg stručnog ispita sa stečenim visokim obrazovanjem. Poslodavci su dužni da korisnicima pruže osposobljavanje u skladu sa Programom stručnog osposobljavanja lica sa stečenim visokim obrazovanjem, dok će stručni tim zadužen za realizaciju Programa vršiti kontrolu sprovođenja osposobljavanja – navode u saopštenju.

Cilj Programa je da olakša prelazak mladih iz svijeta obrazovanja u svijet rada kroz pružanje mogućnosti za dodatno sticanje znanja, vještina i kompetencija. Program treba da doprinese i smanjenju nezaposlenosti mladih, sa kojim se suočava čitava Evropa, kao i da pruži smjernice ustanovama visokog obrazovanja u koncipiranju upisne politike, dodaje se u saopštenju.

Program se pokazao kao vrlo uspješan, s obzirom na to da je oko 50 odsto korisnika Programa nastavilo radni angažman, što nesumnjivo doprinosi smanjenju nezaposlenosti mladih ljudi.

Javni poziv objavljen je na sajtovima Ministarstva prosvjete, Zavoda za zapošljavanje i Uprave za kadrove.

O RTPV

Pročitajte i

Završni radovi na adaptaciji i izgradnji sportskih igrališta u Gagovića imanju i terenu kod Gimnazije

U saradnji sa Ministarstvom sporta i mladih Crne Gore, Opština Pljevlja realizuje izgradnju novog terena …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *