Naslovna / Vijesti / Ekonomija / Prihod Elektroprivrede 148,2 miliona eura

Prihod Elektroprivrede 148,2 miliona eura

Prihod Elektroprivrede Crne Gore u prvoj polovini 2020. iznosio je 148,2 miliona eura, što je 8,5 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine, saopšteno je u polugodišnjem finansijskom izvještaju Elektroprivrede (EPCG).

Kako su rekli, tokom prve polovine 2020. godine, a kao posljedica pandemije Covid-19, Elektroprivreda Crne Gore je poslovala u ekonomskom okruženju punom izazova.

“Koronavirus djelimično je zaustavio i usporio globalnu ekonomiju a negativni efekati nijesu zaobišli ni energetski sektor. Upravo zbog toga u većini zemalja Evropske unije, ali i Crnoj Gori, došlo je do pada potrošnje struje i nestabilnosti berzanskog trgovanja električnom energijom.

Pored uticaja pandemije na regionalnom i lokalnom nivou, na rezultate poslovanja energetskog sektora uticala je i izuzetno loša hidrološka situacija u prvoj polovini godine. Naime, deficit  pаdаvinа, koji je bio skoro 50 odsto u odnosu na desetogodišnji prosjek, značajno je uticao na poslovni rezultat Kompanije”, navodi se u saopštenju.

Uključujući i nove ekološke takse, na državnom i lokalnom nivou, kako su rekli, dobit EPCG prije odbijanja kamata, poreza i troškova amortizacije (EBITDA) u prvoj polovini godine je ostvarena u iznosu od 13,4 miliona eura tj. 39,2 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine. Neto dobit kompanije u izvještajnom periodu iznosi 2,1 milion eura.

“I pored dobre spremnosti i stabilnog funkcionisanja priozvodnih objekata, ukupno ostvarena proizvodnja električne energije u prvoj polovini 2020. godine iznosi 1.149 gigavat sati i to je za 342 gigavat sati odnosno 22,9 odsto manje u odnosu na planiranu i 192 gigavat sati tj. 14,3 odsto manje u odnosu na uporedni period prošle godine. U  hidroelektranama je proizvedeno 573 gigavat sati, dok je termoelektrana Pljevlja proizvela  576 gigavat sati električne energije”, saopštili su iz EPCG.

Kako su rekli, investicioni ciklus Kompanije sprovodi se nesmetanom dinamikom a EPCG preduzima sve neophodne mjere kako bi se u ovakvim okolnostima osiguralo sigurno snabdijevanje svih kupaca.

“Veliki napori se ulažu u optimizaciju raspoloživosti postrojenja i smanjenje troškova, kao i povećanje ukupne efikasnosti, a sve u cilju poboljšanja sigurnosti snabdijevanja potrošača i stabilnosti održivosti elektroenergetskog sistema države”, zaključuju u EPCG.

Izvor: CdM

O RTPV

Pročitajte i

EPCG: Cijena struje zavisiće od dešavanja na berzi

Koeficijent zaduženosti EPCG na 30. jun iznosi 0,11. Može se zaključiti da je stepen zaduženosti …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *