Naslovna / Vijesti / Društvo / U Pljevljima i Mojkovcu situacija sve složenija

U Pljevljima i Mojkovcu situacija sve složenija

Epidemiološka situacija u Pljevljima je ozbiljna sa mogoćnošću još većeg usložnjavanja ukoliko se mjere i preporuke Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT) i dalje ne budu poštovale, kazao je direktor Doma zdravlja Pljevlja doktor Ilhan Tursumović. I u Mojkovcu se situacija usložnjava.

Doktorica Ikonija Minić iz mojkovačkog Doma zdravlja kazala je da je sve više komplikovanijih infekcija. Ona je istakla da je među medicinskim radnicima u tom gradu trenutno koronavirusom inficirana jedna laborantkinja koja se nalazi na kućnom liječenju.

Tursumović je u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore kazao da smo svjedoci da se posljednjih dana epidemiološka situacija u Crnoj Gori pogoršala.

“Situacija u Pljevljima je ozbiljna sa mogoćnošću još većeg usložnjavanja ukoliko se mjere i preporuke Nacionalnog koordinacionog tijela NKT i dalje ne budu poštovale”, kazao je doktor Tursumović.

Kao najveći problem ističe to što, kako je kazao, pojedini zaraženi neće da prijave svoje kontakte.

Trenutno su u Pljevljima 44 inficirane osobe.

Doktor Tursumović je podsjetio da je u tom gradu posljednja tri dana bilo dva smrtna ishoda, ukupno devet preminulih od početka pandemije.

On je poručio da se moraju poštovati mjere i preporuke NKT-a kako bi izašli iz ove situaicje.

“Među zdravstvenim radnicima trenutno nema zaraženih. Što se tiče zaštite na radu svi zaposleni nose maske vizire, zaštitna odijela itd, a pacijenti moraju da nose maske kada dolaze u zdravstvene ustanove”, kazao je doktor Tursumović.

On je apelovao na građane da se prodržavaju mjera i preporuka NKT-a.

Doktorica Ikonija Minić iz mojkovačkog Doma zdravlja kazala je da je u tom gradu trenutno koronavirusom inficirana jedna laborantkinja koja se nalazi na kućnom liječenju.

“U drugom talasu epidemije, u julu, Mojkovcu je jedna medicinska sestra bila pozitivna na koronavirus koja se opiravila, u avgustu jedan vozač je bio inficiran sada čeka drugi negativni test i oporavlja se. Trenutno je inficirana jedna laborantkinja koja se nalazi na kućnom liječenju. Kod svih radnika je bila lakša klinička slika i oni se uspješno oporavljaju”, kazala je Minić.

U Domu zdravlja, kako je kazala, proces rada teče kontinuirano po rasporedu rada.

“Trijaža se vrši u kovid ambulanti, zaposleni nose zaštitnu opremu i naravno svakodnevno se vrši dezinfekcija Doma zdavlja”, dodala je.

Minić ističe da je posljednjih dana povećan broj pacijenata.

“U Domu zdravlja je trenutno situacija stabilna ali je zadnjih nedjelju dana povećan broj pacijenata sa simptomima korone. Danas se čeka 11 testova na koronavirus. Svi su oni imali visoku temperaturu, izražene simptome koronavirusa, tako da se plašimo da to neće biti obična infekcija već koronavirus”, kazala je Minić.

Ocjenjuje da se epidemiološka situacija u Mojkovcu usložnjava.

“Građani su opušteni i ne shvataju ozbiljnost situacije. Neobaveznost na mjere zaštite je zabrinjavajuća. Tek kada se neko blizak zarazi onda građani shvataju ozbiljnost. Sve više komplikovanijih infekcija, čak infekcija čitavih porodica koronavirusom”, kazala je Minić.

I doktorica Minić je apelovala na građane da maske nose čak i na otvorenom.

Od početka epidemije na teritoriji opštine Mojkovac su, kao je kazala, 33 oboljela. Trenutno je 11 inficiranih, jedan pacijent je preminuo.

Izvor: RTCG

O RTPV

Pročitajte i

Lokalne samouprave, Uprava policije i Uprava za inspekcijske poslove dogovorile koordinirane kontrole poštovanja epidemioloških mjera

Nadležni organi u lokalnim samoupravama će zajedno sa Upravom policije i Upravom za inspekcijske poslove …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *