Naslovna / Vijesti / Društvo / ALARMANTNO U CG: Svaki treći testirani bio pozitivan

ALARMANTNO U CG: Svaki treći testirani bio pozitivan

Broj oboljelih od korona virusa bilježi drastičan porast u Crnoj Gori što je pokazao i najnoviji presjek stanja prema kojem je više od trećine testiranih bilo pozitivno na kovid-19.

Na pitanje Pobjede koja je vjerovatnoća da zbog trenutne epidemiološke situacije i slabog pridržavanja mjera dođe do „zaključavanja“ gradova u kojima su indikatori transmisije virusa u lokalnoj sredini izuzetno visoki, iz Instituta za javno zdravlje pojašnjavaju da bi to bio krajnji potez.

-Svaka represivna, čvrsta i snažna mjera je samo krajnja instanca i posljednji resurs koji bi se primijenio ako bi podaci ukazivali da se transmisija održava na visokim nivoima i da je ugroženo funkcionisanje zdravstvenog i društvenog sistema. Do tada i dalje će se insistirati na implementaciji mjera za koje je jasno dokazano da su učinkovite a opet jednostavne za implementaciju i jeftine, a to se prije svega odnosi na nošenje maski, higijenu ruku i držanje fizičke distance – odgovorili su Pobjedi iz IZJCG.

Podsjećaju da su preporuke Instituta da je potrebno do daljnjeg izbjegavati sva mjesta na kojima je prisutan veći broj ljudi te da je ostanak u kućama uz smanjenje svake bliske društvene interakcije poželjan.

– Stepen represivnosti u najvećoj mjeri zavisiće od epidemioloških dešavanja u narednom periodu kao i od pridržavanja postojećih mjera. Neke države u Evropi su već krenule sa zatvaranjem određenih privrednih aktivnosti a većina kompanija u njima, koje mogu da organizuju i gdje je to izvodljivo, posao obavljaju od kuće. Zatvaranje granica za dolazak kod nas u ovom trenutku nema smisla jer je zatvaranje granica mjera kojom se sprečava eventualna importacija i lokalno širenje virusa nakon uvoza… Mi trenutno imamo raširenu lokalnu transmisiju u većini opština tako da je rizik od širenja virusa nakon importacije manji od već prisutnog rizika – kažu iz Instituta.

Uticaj skupova

Dodaju da je nakon masovnih skupova, na kojima su učestvovale osobe iz manje-više svih opština, za očekivati je da se virus već raširio, te ni bilo kakvo unutrašnje zatvaranje i zabrana kretanja između opština nema većeg epidemiološkog smisla.

-Samim tim jedino što nam preostaje je pravovremeno otkrivanje oboljelih, njihova samoizolacija i identifikacija kontakata uz adekvatno pridržavanje opštih mjera prevencije i ostajanje u kućama i stanovima kad god je to moguće – kažu iz te institucije.

Na pitanje da pojasne zašto u odnosu na prvi talas korona virusa građani sada slabo poštuju propisane mjere, iz Instituta za javno zdravlje ističu da je nepoštovanje mjera i preporuka „posljedica kompleksnog spleta okolnosti koje u dobroj mjeri nemaju veze sa medicinom niti medicinskim razlozima a posebno ne zbog nekih promjena samog korona virusa“.

– Dio kompleksnosti se odnosi na samu ljudsku prirodu, odnosno psihu, dok se drugi dio odnosi na pomjeranje kompletne društvene pažnje i fokusa sa korona virusa na društveno-politička dešavanja i zanemarivanje javnozdravstvene prijetnje, što je jasna kulturološka odlika našeg naroda – da je politika jako bitan segment života – poručuju iz Instituta.

Negiranje rizika

Stručnjaci pojašnjavaju da je dobar dio promjena ponašanja stanovništva u pogledu poštovanju mjera i preporuka, mogao biti u manjoj mjeri očekivan.

– On je posljedica prije svega ljudske prirode gdje je ljudski organizam sposoban da prihvata „tektonske“ poremećaje koji ga izvode iz normalnosti isključivo u ograničenom vremenskom trajanju. Što se neko vanredno stanje duže održava, uobičajena i normalna psihološka reakcija podrazumijeva negaciju rizika, odnosno ublažavanje shvatanja rizika uz postepeno prilagođavanje situaciji i zanemarivanje realne opasnosti po zdravlje koja nije nestala i koja objektivno još uvijek postoji – kazali su.

Ističu da postoji i čitav niz drugih, prije svega društveno – socioloških, elemenata koji su išli u prilog promjeni percepcije rizika i opasnosti od novog korona virusa.

– Oni su dobro opisani u stručnoj literaturi pod pojmom „preventivnog paradoksa“ koji se odnosi na postepeno smanjenje shvatanja rizika u situacijama kada taj rizik ne dovodi do ogromnih posljedica. To u suštini znači da je mali broj oboljelih (324) i umrlih (9) u proljećnom talasu stvorio lažni privid da je novi korona virus bezazlen te je tako dobar odgovor kompletnog društva u martu i aprilu posta žrtva sopstvenog uspjeha – kažu iz te ustanove.

Smatraju da se ne smiju zaboraviti da i globalno percepcija rizika i preventivni paradoks daje vetar u leđa svim skepticima koji ne vjeruju u viruse i novi korona virus dodatno komplikujući situaciju.

-U svakom slučaju, treba biti realan i suočiti se sa trenutnim dešavanjima i situacijom, a tu su epidemiolozi jasni – nijesmo niti ćemo se predati jer, na kraju krajeva, na to i nemamo pravo – zaključuju iz Instituta.

IJZCG: Pokazalo se opravdano odgađanje školske godine

– Trenutna epidemiološka situacija i dešavanje na terenu još jednom samo jasno ukazuju da je odluka da se početak školske godine odloži bila mudra i svrsishodna jer bi otvaranje škola i ulazak 100.000 djece u obrazovni sistem, i to u trenutku kada se radi o uzlaznom talasu obolijevanja, bez sumnje dodatno doprinijelo širenju infekcije – kazali su Pobjedi iz Instituta.

Ovako, smatraju, ima još dovoljno vremena da se svi kao društvo još jednom preispitamo i učinimo sve da ispoštujemo mjere i preporuke, smanjimo nivo obolijevanja i da djeci omogućimo bezbjedan odlazak u škole.

Poštovanje mjera pomoglo bi i u kontroli širenja gripa

Poštovanje mjera značajno je usporilo i smanjilo obolijevanje od svih respiratornih infekcija uključujući i grip, pokazali su podaci iz nekih država južne hemisfere gdje se polako sezona takvih oboljenja privodi kraju.

– Rezultati su različiti od države do države, ali je jasno vidljivo da je u onim državama gdje je pridržavanje mjerama bilo najizraženije – rezultat bio najbolji. Nadamo se da će takva situacija biti i kod nas. U protivnom čeka nas duga, naporna i neizvjesna jesen – upozoravaju iz Instituta za javno zdravlje, odgovarajući na pitanje Pobjede o tome koliko će biti alarmantno preklapanje korone sa sezonom gripa.

Izvor: standard.co.me

O RTPV

Pročitajte i

Сјутра искључења струје на великом дијелу градског и сеоског подручја

Из Црногорског електродистрибутивног система смо обавијештени да ће због радова на електро мрежи сјутра 22.9.2020.године …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *