Naslovna / Vijesti / Društvo / U doba širenja virusa bolnica u Pljevljima tri dana bez vode

U doba širenja virusa bolnica u Pljevljima tri dana bez vode

Devetočasovna dnevna isključenja struje paralisala su i pljevaljsku gradsku zonu, a posebno je ugrožena bolnica, koja zbog nemogućnosti da radi vodovodni sistem bez struje, nema vode, piše Dan.

Naime, u istoj toj bolnici trenutno je smješteno 15 pacijenata oboljelih od virusa korona, ali i drugi pacijenti od kojihsu mnogiuteškom zdravstvenom stanju. Dan saznaje da je čak prije tri dana, dok vode ni je bilo u bolnici, izvršena operacija prilikom jednog porođaja, i da je tom prilikom voda u operacioni blok dopremana u plastičnim bidonima.

Pored tih slučajeva, od medicinskih radnika Dan saznaje da je veoma teško kada je u pitanju rad sa teško oboljelim pacijentima, jer nema vode. Posebno je teško održavati higijenu, ali je teško održavati i bolnička vozila koja trebaju da se peru. Međutim, svi su složni u ocjeni da je najteže raditi sa pacijentima oboljelim od virusa korona.

Sam direktor pljevaljske bolnice Eduard Lalović priznaje da je otežano raditi u uslovima, kada u periodu od sedam do 17 časova nema vode.

– Snalazimo se tako što se u cisternama dovozi voda i sipa u burad. Potom se ta voda nosi u bidonima po odjeljenjima kako bi bilo moguće održavati higijenu. Naložio sam da se kupi voda u bidonima za piće, kako za zaposlene, tako i za pacijente – izjavio je Lalović, pozivajući građane da sve učine kako bi se suzbilo širenje virusa korona.

On navodi da zaposleni u bolnici sve čine kako bi se održao zdravstveni sistem.

Prema njegovim riječima, među oboljelim od virusa korona ima i priličan broj medicinskog osoblja, navodeći da je jedna medicinska sestra i preminula.

– Od juna do danas, pored preminule medicinske sestre, imamo još šest oboljelih medicinskih sestara, kao i dva ljekara – dodao je Lalović, pojašnjavajući da je jedan od ljekara zaražen virusom van bolnice, odnosno u momentu kada je bio na odmoru.

Međutim, dok direktor Lalović tvrdi da se voda dovozi u cisternama, od direktora pljevaljskog „Vodovoda”Čeda GospićaDan je dobio informaciju da je ovo preduzeće spremno da pritekne u pomoć, ali da iz bolnice još niko nije tražio dovoženje cisterni.

Gospić pojašnjava da vode u određenim djelovima grada nema zbog radova CEDISA na niskonaponskoj mreži i isključenja struje.

Prema njegovim riječima, vodovodne pumpe ne mogu da rade bez struje i iz ovog preduzeća su na vrijeme upozorili građane da će doći do prekida vodosnabdijevanja u određenim djelovima grada.

– Nama je cisterna spremna i čim bude traženo iz bolnice da je pošaljemo, mi ćemo to i učiniti -, kazao je Gospić.

Međutim, dok se žale medicinski radnici na rad bez vode, žale se i oni Pljevljaci koji su oboljeli od virusa korona i koji borave u svojim kućama. Pacijenti koji žive u naseljima Moćevac i Kupusište, Gagovića imanje, u svojim domovima nemaju vodu i po 12 časova.

– Držati grad tri dana po deset sati bez struje, i po 12 sati pojedina naselja bez vode, a u vrijeme pandemije virusa korona je strašno. Nema nikoga da obiđe oboljele, da ih pita treba li im bidon vode ili neka druga pomoć, a voda je toliko neophodna za održavanje higijene – kaže jedan od oboljelih od virusa korona Milan Knežević, uz pojašnjenje da zbog sveukupno teške situacije, kako u gradu, tako i u gradskoj bolnici, ali i u čitavoj Crnoj Gori, pomoć treba tražiti od susjednih država.

Prema poslednjim podacima u Pljevljima je 63 oboljelih od virusa korona. Do sada je od ukupno 109 preminulih u Crnoj Gori iz Pljevalja 11. Prevedeno u procente, iz Pljevalja je nešto više od 10 odsto preminulih. Imajući u vidu da je oko 30 hiljada pljevaljskog stanovništva oko pet odsto od ukupnog broja stanovnika u čitavoj Crnoj Gori, procenat od deset odsto preminulih ozbiljno zabrinjava.

Izvor: Dan

O RTPV

Pročitajte i

U Vojsku primljen 141 vojnik po ugovoru

Ministarstvo odbrane je nakon spovedenih intervjua i provjera, u Vojsku Crne Gore primilo 141 vojnika. …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *