Naslovna / Vijesti / Društvo / Razmotriće se i mogućnost ugradnje zaštitnih pregrada

Razmotriće se i mogućnost ugradnje zaštitnih pregrada

Kada počnu da rade vrtići 1. oktobra vaspitači će voditi u najvećoj mogućoj mjeri računa o distanci tako što će se insistirati na individualnim aktivnostima, a smanjiće se kolektivne, a razmotriće se i svrsishodnost upotrebe pleksiglasa (zaštitne pregrade), rečeno je Pobjedi iz Ministarstva prosvjete.

Upitani na koji način će obezbijediti poštovanje mjera za suzbijanje širenja korona virusa u vrtićima, imajući u vidu da su mnoge ustanove i u normalnim okolnostima prebukirane, kažu da će u svim objektima biti obezbijeđeni svi neophodni dezificijensi, ali i beskontaktni toplomjeri.

“Kada govorimo o značajnom broju djece, tu se misli na glavni grad i nekoliko primorskih predškolskih ustanova, ne na sve”,  rekli su oni.

Dodaju da prevencija među djecom od dvije, tri ili četiri godine se ne obezbjeđuje na isti način kao kod starije djece – konstantnom distancom, maskama…

“To je svima jasno. Upravo zato će najmlađa djeca više vremena biti na otvorenom”, navode oni.

Ističu i da u slučaju širenja korona virusa imaju dovoljno kadra u predškolskim ustanovama, ali nijesu precizirali koliko je zaposlenih u vrtićima inficirano korona virusom, koliko je među njima vaspitača/ica, te koliko ih je u samoizolaciji.

“Za to pitanje upućujemo vas na Institut za javno zdravlje”, rekli su oni.

Na taj uput nijesu juče odgovorili ni iz Instituta za javno zdravlje.

Nedavno je Ministarstvo prosvjete saopštilo da će predškolske ustanove početi da rade od 1. oktobra uz poštovanje svih strogo propisanih mjera koje je uputio Institut za javno zdravlje.

Zaposleni u vrtićima će biti u obavezi da nosi maske, ali ne i djeca.

Uprkos tome, roditelji mogu da insistiraju da njihova djeca nose maske dok su u vrtiću, ako mališani to prihvataju.

Ministarstvo je, u saradnji sa Upravom za imovinu, počelo proceduru nabavki beskontaktnih toplomjera, jer je u planu da uvijek, kada je, kako su naveli, to organizaciono izvodljivo, na ulazu djeci biti mjerena temperatura.

U ustanovu ne dolaze ni djeca niti osoblje ukoliko imaju akutne zdravstvene tegobe – simptome respiratorne ili crijevne infekcije, povišenu tjelesnu temperaturu, gubitak čula mirisa/ukusa.

Izvor: Pobjeda

O RTPV

Pročitajte i

CAZAS: Godišnje 1.400 abortusa, većina namjernih

Povodom 26. septembra Svjetskog dana kontracepcije, iz CAZAS-a je saopšteno da se u Crnoj Gori …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *