Naslovna / Vijesti / Društvo / Mugoša: Na ulicama bilo više od 100.000 ljudi, bez maski i distance, pjevali su, vikali…

Mugoša: Na ulicama bilo više od 100.000 ljudi, bez maski i distance, pjevali su, vikali…

Berane, Nikšić i Podgorica su posebno pogođeni koronavirusom, ali ni drugi gradovi nijesu pošteđeni, saopštio je na današnjoj konferenciji za medije Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša.

On je istakao da smo u prethodnih mjesec dana na ulicama imali više od 100.000 građana, odnosno skoro četvrtinu stanovnika Crne Gori, koji pritom nisu nosili maske, održavali distancu, pjevali su, vikali…

“To je sve najbolji način da prenesete infekciju drugome. Znači, nismo čuvali ni sebe, nismo čuvali ni druge”, rekao je Mugoša.

On je još jednom pozvao građane da poštuju mjere, a osvrnuo se i na komentare da su, kako je rekao, dosadni sa ponavljanjem “makse, distanca, higijena”.

“Neka smo dosadni, i treba da smo dosadni, samo da uspijemo da nametnemo da se to radi, jer je to jedini način da izbjegnemo ono krajnje – a to je zaključavanje. To niko ne želi”, naglasio je, dodajući da je jednostavno to spriječiti.

Posebno je upozorio vlasnike ugostiteljskog objekta da se poštuju mjere, jer je kod njih najveći rizik.

“Žao mi je, ali ako budemo morali da uvodimo mjere i zaključavanja – prvo će se krenuti od ugostiteljskih objekata i ograničenja njihovog rada”, kazao je Mugoša.

On je zamolio sve da čuvaju sebe i da čuvaju druge od sebe.

“Noseći masku ja čuvam sebe, onaj drugi čuva mene. Distanca čuva i jedno i drugo”, dodao je, zaključujući da se mora smanjiti lokalna transmisija jer se bliži početak školske godine.

Direktor Urgentnog centra KCCG i šef Kriznog medicinskog štaba Nermin Abdić rekao je da se u Kliničkom centru Crne Gore liječe 44 pacijenta pozitivna na Kovid-19.

“Od toga 19 pacijenata je na Infektivnoj klinici, svi su stabilni i dobrog opšteg stanja. Ostali broj pacijenata je na Internoj klinici, Poluintenzivnoj i Intenzivnoj jedinici. Od ovih pacijenata – 11 je životno ugroženo i od tih 11 pet je na nekom od modaliteta mehaničke ventilacije”, kazao je Abdić i naglasio da se na na Institutu za bolesti djece liječi dijete 2004. godište, koje je stabilno i dobrog opšteg stanja.

Direktor Urgentnog centra je rekao da Crna Gora raspolaže sa 577 kovid kreveta, a da je trenutno popunjeno 280.

“Možemo da povećamo kapacitete bolničkih ustanova od 150 do 180 kovid postelja. Za sada sistem funkcioniše potpuno u redu”, istakao je Abdić i zahvalio svim zdravstvenim radnicima za uložene nadljudske napore.

Izvor: CdM

O RTPV

Pročitajte i

Programska šema za utorak, 27. 10. 2020.

  UTORAK 27.10.2020.     7,00-7,40 Muzički program   7.40-7,50 Pljevlja u slici – repriza …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *