Naslovna / Vijesti / Kultura / Nova knjiga Radovana Vujadinovića pod nazivom “Lijepa riječ”

Nova knjiga Radovana Vujadinovića pod nazivom “Lijepa riječ”

Nedavno je iz štampe izašala najnovija knjiga Radovana Vujadinovića pod nazivom “Lijepa riječ”. Knjiga je objavljena uz podršku Ministarstva kulture Crne Gore u okviru kampanje: “Živimo kulturu”. Izdavač je Narodna biblioteka “Stevan Samardžić”, recenzenti su Zoran Raonić i Milenko Jović a štampana je u tiražu od 500 primjeraka.

Radovan Vujadinović knjigu pod nazivom “Lijepa riječ” posvetio je svom bratu Blažu. “On je bio ponos naše porodice, temelj roditeljske kuće, naša uzdanica i oslonac u svako doba, naročito od 957. godine kada smo ostali bez majke. Mi njegova braća, kao mlađi, bili smo srcem i dušom vezani z njega. Meni lično, u mladosti, bio je najčvršći oslonac u životu – kaže  Vujadinović u posveti.

Radovan Vujadinović se svojijm kinjigama odužio mnogima, Narodu, državi, bratstvu, porodici, unucima i njihovim đedovima. U najnovijoj knjizi i bratu Blažu – kaže recenzent Zoran Raonić i dodaje da je knjiga “Lijepa riječ” pošteno napisana, jer je nastala sa najboljim namjerama. Pisao ju je jedan od rijetkih naših pisaca, koji je istrajno, i u tako dugoj spisateljskoj karijeri, sačuvao od svih “izama”, svih moda koje su zapljuskivale naše živote, vrijeme i naša djela. Usuđujem se reći, da je on staromodan pisac na način koji ga je doveo do potpune autentičnosti. Takav nam i treba, reklo bi se, naglasio je Zoran Raonić.

Roman “Lijepa riječ” je zavjetna knjiga Radovana Vujadinovića. To je utisak koji se nameće čitaocu na samom početku – kaže recenzent Milenko Jović i dodaje da nekoliko redaka kojima je ispisana posveta bratu Blažu, nagovještava slojevitu priču o drami jedne porodice, drami započetoj u metežu Drugog svjetskog rata i nastavljenoj u poratnim godinama. Posebna dragocjenost je u činjenici da  su se svi ispričani događaji zaista i desili. Čitanje ove knjige pokreće nemire u nama – naglasio je Jović.

Osvrt na hroniku jednog vremena dao je i Miljan Sandić. On kaže da lijepa riječ sročena, napisana izgovorena, upućena…,ima svoje čari, smsao i ljepotu – pogotovu kad je upućena voljenoj osobi, kao što je to učinio pisac Radovan Vujadinović, posvetivši roman “Lijepa riječ” bratu Blažu. To je trajni spomenik koji ne može nagristi zub vremena. Mramor je samo znak da je čovjek postojao i on ima svoj vijek trajanja.

Sandić ističe da je malo pisaca koji umiju lijepu riječ, tako velikih dimenzija da smjeste n mali prostor skladno i sažeto dajući joj kosmičku veličinu kao Vujadinović. Njegove napisane riječi su kao zlatni vitezovi na svilenoj haljini. One su lagane, mekane, umiljate, emotivne, dušebrižne bratoljubive i nepobedive. Pune ljudsku dušu dajući joj spokoj i pozitivnu energiju, pri tom oživljavaju duh i daju snagu naglasio je Sandić.

O Vesna Tanjević

Pročitajte i

Ministarstvo kulture podržalo Opštinu Pljevlja sa 12.000,00 eura za realizaciju 4 projekta iz oblasti kulturno – umjetničkog stvaralaštva

U cilju podsticaja i podrške razvoju kulture kroz programe sufinansiranja projekata iz oblasti kulturno umjetničkog …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *