Naslovna / Vijesti / Hronika / Najviše samoubistava u Pljevljima i Budvi

Najviše samoubistava u Pljevljima i Budvi

Uprava policije registrovala je od početka godine do 1. septembra 63 samoubistva. Kako navode, u odnosu na broj stanovnika, najveća stopa samoubistava registrovana je u Pljevljima i Budvi.

“Najčešći načini izvršenja samoubistava su vješanjem i vatrenim oružjem, pri čemu nije registrovan nijedan atipičan slučaj”, saopšteno je Danu iz policije.

Ipak, policijski službenici su ove godine imali i slučajeve gdje su pregovarali sa potencijalnim samoubicama i uspjeli su da ih odvrate od te namjere.

“U dijelu koji se odnosi na odvraćanje od izvršenja samoubistva, kojom prilikom su policijski službenici pregovarali sa potencijalnim samoubicom registrovana su dva ovakva slučaja u Nikšiću. Nakon pregovora sa policijskim službenicima, lica su odustala od samoubistva”, kazali su iz policije.

U toku 2019. godine u Crnoj Gori je registrovano 91 samoubistvo, podaci su Uprave policije. Prema analizama Svjetske zdravstvene organizaci je (SZO), u Crnoj Gori u poslednjih deset godina prosječno 110 građana izvrši suicid tokom jedne godine, što je za 35 odsto uvećanje u odnosu na početak ovog vijeka, jer raste broj oboljelih od depresije i zavisnika od alkohola i droga.

Ranije analize su pokazale da svaki treći dan jedna osoba u Crnoj Gori oduzme sebi život, a državne apoteke godišnje izdaju oko 300.000 kutija antidepresiva i drugih ljekova za smirenje, informacija je poznata odranije.

U zemljama regiona godišnje u prosjeku više od 2.800 osoba izvrši samoubistvo i taj trend s manjim oscilacijama poslednjih godina je nepromjenjiv.

Izvor: Dan

O RTPV

Pročitajte i

Saopštenje CB Pljevlja povodom pronalaska i oduzimanja opojne droge marihuana

Službenici Centra bezbjednosti Pljevlja su, u cilju suzbijanja ulične prodaje i distribucije opojnih droga na …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *