Naslovna / Vijesti / Društvo / Prijemni položilo 756, palo 86 studenata

Prijemni položilo 756, palo 86 studenata

Prijemni ispit za upis na nove dvogodišnje master studije položilo je 756 studenata, a nije njih 86.

Sa Univerziteta Crne Gore rečeno je Pobjedi da su ukupno polagala 842 studenta, a ova vrsta provjere znanja bila je dodatni uslov za upis utvrđen Zakonom o visokom obrazovanju, Statutom Univerziteta Crne Gore i Pravilnikom o bližim uslovima, kriterijumima i postupku upisa u prvu godinu master studija Univerziteta Crne Gore.

“Pravo na upis steklo je 739 kandidata na način što se sabrao broj bodova opšteg uspjeha do 50 bodova, u skladu sa množenjem indeksa uspješnosti sa pet i uspjeh na prijemnom ispitu do 50 bodova”, naveli su oni.

Struktura prijemnog ispita i literatura na osnovu koje su se sastavljala pitanja bile su usklađene sa programom visokog obrazovanja osnovnih studija svih 17 organizacionih jedinica na kojima se ispit polagao.

“U skladu sa članom 8 Pravilnika o bližim uslovima, kriterujumima i postupku upisa u prvu godinu master studija Univerziteta Crne Gore, sadržinu i strukturu prijemnog ispita utvrdili su fakulteti. Pripremu strukture i sadržine prijemnog ispita, sprovođenje i bodovanje rezultata ispita obavile su ispitne komisije”, saopšteno je iz UCG.

Dvogodišnje master studije propisane su izmijenjenim Zakonom o visokom obrazovanju od 2017. godine kada je počeo da se primjenjuje novi model studiranja 3+2+3 ( osnovne, master, doktorske), umjesto 3+1+1+3 ( osnovne, specijalističke, magistarske, doktorske). Četvorostepeni sistem, kakav je ranije imao Univerzitet Crne Gore, za druge zemlje bio je nepoznanica, ,,što nas je suštinski izopštavalo iz integracijskih procesa obrazovanja“.

“Model 3+2+3 prepoznat je u evropskom prostoru visokog obrazovanja i odlikuje ga najbolje evropsko iskustvo po pitanju dostizanja standarda kvaliteta, uključivanja u proces usavršavanja i mobilnosti studenata i nastavnika, kao i učinak na tržištu rada”, istakli su sa UCG.

Kako je dijelu javnosti bilo nejasno na koji način će se tretirati studenti koji su završili specijalističke studije, a sada žele da upišu dvogodišnji master, sa Univerziteta Crne Gore kazali su da će im se priznati jedna godina kao završena.

“Dvogodišnje master studije i dosadašnje specijalističke i master studije, koji su trajali po godinu, predstavljaju programe jednog istog nivoa obrazovanja, tako da će se godina specijalističkih studija, u cilju nastavka obrazovanja, priznavati kao prva godina (dvogodišnjeg) mastera”, precizirali su oni tada, dodajući da svi imaju obavezu polaganja prijemnog ispita i upisa na master studije na konkurentnoj osnovi.

Danas drugi konkurs

Upravni odbor Univerziteta Crne Gore raspisaće danas konkurs za upis studenata u prvu godinu budžetskih dvogodišnjih master studija u drugom roku, za studijsku 2020/2021. godinu.

Prijave za master studije, predavaće se u ponedjeljak, 19. oktobra, studentskim službama, a prijemni će se organizovati u utorak i srijedu, 20. i 21. oktobra.

Prema ranijoj odluci Upravnog odbora za upis studenata na dvogodišnje master studije predviđeno je 1.995 mjesta.

Izvor: RTCG

O RTPV

Pročitajte i

ДОО “Водовод” Пљевља: Вода са водовода Брезница није за пиће

На основу резултата мјерења од 23.10.2020. године, обавијештавамо вас да вода са градског водовода Брезница …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *