Naslovna / Vijesti / Politika / MONSTAT: Odlaganje Popisa u Crnoj Gori zbog korone ne bi bio izuzetak

MONSTAT: Odlaganje Popisa u Crnoj Gori zbog korone ne bi bio izuzetak

Redovan Popis stanovništva u Crnoj Gori planiran je za narednu godinu. Međutim, kako je u toku pandemija koronavirusa iz Ekonomske komisije za Evropu Ujedinjenih nacija UNECE je saopšteno da pojedine države planiraju da odlože Popis. Iz našeg okruženja to je već uradila Srbija koja je Popis odgodila za šest mjeseci. CdM-u su iz Uprave za statistiku MONSTAT saopštili da odlaganje Popisa u Crnoj Gori zbog aktuelne pandemje ne bi bio izuzetak. Takođe, naglašavaju da eventualno odlaganje popisa ne bi značajnije uticalo kako na uporedivost podataka, tako i na redovnu realizaciju statističkih istraživanja koje MONSTAT sprovodi u toku jedne godine.

“Programom zvanične statistke 2019-2023. Koji je objavljen u Službenom listu Crne Gore br. 7/19, predviđeno je da se Popis stanovništva realizuje u toku 2021. godine. Ipak, svjedoci smo da pojedine članice UNECE-a planiraju da odlože realizaciju Popisa. Dakle, odlaganje Popisa u Crnoj Gori, ne bi predstavljalo izuzetak, imajući u vidu situaciju sa COVID-19 virusom”, kazali su CdM-u iz MONSTAT-a.

Na pitanje CdM ko je nadležan za donošenje odluke o eventualnom odlaganju Popisa iz MONSTAT-a nisu konkretno odgovorili već su pojasnili da je UNECE preporukama definisano da se popisi stanovništva realizuju u Rundi 2020, što podrazumijeva sprovođenje ove statističke akcije početkom dekade (2019, 2020, 2021, 2022.).

“Takođe, pitanje realizacije popisa stanovništva na nivou Evrospke unije definisano je Regulativom 763, gdje je definisano da je godina sprovođenja popisa prva godina dekade, što u ovom slučaju podrazumjeva 2021. godinu”, napominju u MONSTAT-u.

U Upravi za statistiku naglašavaju da se godina realizacije popisa u Crnoj Gori uređuje Zakonom o Popisu stanovništva koji je obavezno uskladiti sa EU regulativama, čiji Nacrt je u finalnoj fazi pripreme, a javna rasprava se očekuje do kraja ove godine.

Kako je u Crnoj Gori došlo do promjene vlasti, a vlada još nije formirana neizvjesno je da li će se javna rasprava okončati u predviđenom roku.

Da bi se Zakon o Popisu stanovništva usaglasio sa EU MONSTAT je u ranijem periodu u saradnji sa drugim organima državne uprave, radio na razmatranju mogućnosti sprovođenja registarskog popisa što predstavlja novi, savremeni metod popisivanja stanovništva, domaćinstava i stanova, u odnosu na tradicionalni metod “od vrata do vrata” koji se koristio 2011.godine. Registarski, odnosno metod administrativnog popisa zasnovanog na bazama podataka o stanovništvu se primjenjuje u zemljama EU.

Za realizaciju registarskog popisa veoma je značajno uspistaviti Adresni registar. Izrada Adresnog registra je u nadležnosti Uprave za nekretnine, iz koje su ranije CdM-u kazali, da intenzivni rade na njegovom uspostavljanju.

Popis stanovništva predstavlja najzahtjevniju i najznačajniju statističku akciju u jednoj državi i predstavlja najvrijedniji izvor podataka o demografskim kretanjima u jednoj zemlji.

“Jedan od ciljeva realizovanja popisa na svakih deset godina je i uporedivost podataka, kako vremenska, tako i međunarodna. Međutim, imajući u vidu da je najavljeno odlaganje popisa i u određenom broju zemalja članica UNECE-a i EU-a, odlaganje popisa ne bi značajnije uticalo kako na uporedivost podataka, tako i na redovnu realizaciju statističkih istraživanja koje MONSTAT sprovodi u toku jedne godine”, tvrde u MONSTAT-u.

Republički zavod za statistiku Srbiju objavio je prošle nedjelje da će se, zbog pandemije koronavirusa, Popis stanovništva, domaćinstava i stanova odložiti za šest meseci i umjesto u aprilu sprovesti u oktobru 2021. godine.

Ova odluka je kako su pojasnili donijeta zbog nepovoljne epidemiološke situacije koja može bitno da ugrozi pripreme i terensku realizaciju Popisa 2021, kao najkompleksnijeg i najskupljeg statističkog istraživanja.

I stav Evropskog zavoda za statistiku Eurostat je da pandemija koronavirusa ima direktan uticaj na proizvodnju evropskih statistika i da je sve jasnije da se mnoge države suočavaju sa značajnim poteškoćama u sprovođenju popisa.

Godina koja prethodi terenskom sprovođenju popisa je ključna za planiranje i testiranje efikasnosti sistema i procesa, što nije moglo biti realizovano usljed ograničenja prouzrokovanih pandemijom, pa su iz tog razloga Škotska i Irska, koje su planirale da sprovedu popis u aprilu 2021, zvanično odložile popis za april 2022. godine.

Zbog pandemije kojoj se kraj ne nazire mnoge evropske države razmatraju različite scenarije, prilagođavaju planove i razvijaju dodatne strategije za sprovođenje popisa.

Izvor: CdM

O RTPV

Pročitajte i

Skupština usvojila izmjene Poslovnika o radu

Poslanici kojima je, zbog vanredne situacije izazvane epidemijom kovid – 19, ograničena sloboda kretanja, moći …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *