Naslovna / Vijesti / Kultura / Uručene nagrade dobitnicima Dani humora i satire “Vuko Bezarević”

Uručene nagrade dobitnicima Dani humora i satire “Vuko Bezarević”

Satirična priča koja nosi naziv „Ko na Lovćen ak imalo sjedi“ Velizara Radonjića iz Podgorice, pobrala je simpatije žirija i ocjenjena kao najbolja u konkurenciji od 20 radova, na ovogodišnjoj dodjeli nagrada u okviru 34. Dani humora i satire „Vuko Bezarević“.

Nagrađenu priču preporučilo je, i izdvojilo od ostalih, puno toga što je čini drukčijom, nesvakidašnjom, i u ideji i u realizaciji, i, što je posebno važno – satiričnom u svim njenim slojevima! Oštrim i aforističarskim rečenicama autor zida jednu kamenitu i vrletnu sliku Crne Gore, njenog savremenog trenutka ali i onog istorijskog, vječnog zapravo.

Satiričar i aforističar Velizar Radonjić, koji je drugu godinu zaredom osvojio nagradu “Vuko Bezarević” izrazio je zadovoljstvo postignutim uspjehom:

“Primiti nagradu “Vuko Bezarevič“ je više od nagrade, to je nagrada koju sanjaju i priželjkuju svi koji se bave satirom. Svi to sanjaju. Ja sam jedan od rijetkih koji je to dosanjao i jedini kome se to desilo dva puta“.

„Kao što je rekao Veljko Vlahović: „Nositi u sebi neprekidno Crnu Goru je dar i prokletstvo“, ja bih to parafrazirao, pa bih rekao, primiti ovako veliku nagradu sa imenom Vuka Bezarevića koji je jedan od utemeljivača savremene satire u Crnoj Gori, ne samo u Pljevljima je prvo jedan veliki dar. Priznanje da ste napravili nešto veliko, da ste stvorili nešto što je dostojno imena Vuka Bezarevića, istovremeno to je i jedno veliko breme. Breme koje treba nositi da se ne bi desilo da u budućem stvaralaštvu obrukam sebe, nagradu ili Vuka Bezarevića“, kazao je Radonjić za našu Televiziju, povodom osvojene nagrade.

Nagradu „Mladi Tipar“ za ciklus od deset aforizama mladih autora dobila je Radojka Rada Draganić iz Nikšića. Za ovu nagradu prispjela su svega tri rada mladih autora, znatno manje nego prethodnih godina, što su uslovile poznate okolnosti, ali treba imati u vidu i činjenicu da se satira (i humor) u ovom vremenu piše znatno manje, pogotovo kad su u pitanju mladi pisci.

“Bila mi je velika čast i zadovoljstvo, što sam ove godine ja dobitnica ove nagrade. Nagradu nisam očekivala i samim tim je ovako više dobila značaju i ovo je neki dalji podsticaj za moja nova stvaranja”, kazala je Draganić.

Mlada studentkinja jezika i književnosti, objasnila je da je učeći različite žanrove na fakultetu „otkrila“ aforizam što je podstaklo da se okrene ovom književnom izrazu.

Nagradu „Tipar“ za najbolje humorističko-satirično književno djelo iz prethodne i tekuće godine je dobio Ninus Nestorović, aforističar iz Novog Sada za knjigu aforizama “Bože, uprosti nam” u izdanju izdavačke kuće “Prometej”.

Nagrađena knjiga sadrži oko 800 aforizama Ninusa Nestorovića koji beskompromisno i bez okolišanja zadiru u sve segmente društva koje ga okružuje. Ninusa Nestorovića, je i u ovoj knjizi ostao vjeran svom prepoznatljivom dramskom naboju, vješto pretvarajući aforizam u svojevrsnu izreku, jasno podvlačeći liniju izmedju humora i satire.

Zbog aktuelne situacije sa pandemijom koronavirusa i nemogućnosti organizovanja “Dani humora i satire” u našoj opštini, Velizaru Radonjiću i Radmili Draganić,nagrade su uručene u Podgorici i Nikšiću. Nagrade je uručio predsjednik Skupštine opštine, Dragiša Sokić”.

O Ana Dragaš

Pročitajte i

Promovisana monografija Spomenici NOR-a u Pljevaljskom kraju „Znamenja slobode“

Predstavljanje monografije Spomenici slobode – Spomenici NOR-a u Pljevaljskom kraju Narodna biblioteka „Stevan Samardžić“ daje …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *